Zdrowa dieta na lato

Zdrowa dieta na lato
123rf.com

Lato to czas podróży i zabawy. To wspaniały okres związany przede wszystkim z wakacjami, ciepłymi słonecznymi dniami oraz długimi wieczorami spędzanymi w gronie najbliższych i przyjaciół. Wspólnie z nimi możemy przygotowywać letnie posiłki. Zdrowa dieta na lato powinna być skomponowana w ten sposób, by nie obciążać organizmu, a zarazem chłodzić ciało. Wybór tego, co możemy zjeść, jest prawie nieograniczony!
Latem dostępne są prawie wszystkie zapachy i smaki. Pachnie powietrze, pachną wspaniałe owoce i warzywa. Przygotowując posiłki, możemy rozwinąć swoją kreatywność, a także zaprosić do twórczych doświadczeń dzieci, wszystkich członków rodziny, a nawet znajomych przy okazji różnych letnich spotkań. Istotny jest fakt, że letnie posiłki są niezwykle kolorowe, więc i zachęcające do jedzenia. Odpowiednio dobrane i przygotowane produkty zapewnią zarówno przyjemne wrażenia smakowe, jak i dużo siły i energii.

  • Zdrowa dieta na lato powinna być lekka (żeby w upalne dni dodatkowo nie obciążać organizmu), a z drugiej strony ma za zadanie chłodzić ciało. Zatem łączymy w jednym posiłku warzywa z węglowodanami lub warzywa z białkiem.
  • Ze względu na wydzielanie zwiększonej ilości potu w okresie letnim organizm traci pewne składniki mineralne. Możne je uzupełnić dzięki obwiednio skomponowanej diecie.
  • Na pewno warto pamiętać, że lepsze samopoczucie latem zapewnią ciepłe napoje i ciepłe prysznice. Pijąc ciepłą herbatę czy kompot, będziemy się pocić, a tym samym chłodzić swój organizm.
  • Ważne jest, by zwrócić uwagę na spożycie zimnych napojów czy pokarmów. Gdy często pijemy wodę z lodem lub jemy lody, dochodzi do skurczu żołądka i proces trawienia jest zakłócony. Dlatego w gorące upalne dni lepiej unikać lodowatej żywności.
  • Najlepiej ochłodzimy się, jedząc w cieniu lub chłodnych pomieszczeniach. Pokarmy ochładzające to warzywa i owoce. Wśród warzyw to przede wszystkim sałaty, kiełki – lucerny, fasoli mung itp. (warto założyć własną hodowlę), ogórki, tofu oraz najróżniejsze herbaty z mięty, rumianku, pokrzywy. Wśród owoców z kolei najbardziej ochładzająco działa arbuz i cytryna.
  • W czasie upału posiłki przyrządzamy-gotujemy w wysokiej temperaturze przez krótki czas. Tak postępujemy przy smażeniu produktów lub gotowaniu na parze czy duszeniu.
  • Szczególnie latem można przyprawiać żywność ostrymi przyprawami i produktami. Wspaniałe są ostre papryki, świeży imbir, czarny pieprz czy chrzan. Zwracam uwagę na umiarkowane spożywanie ostrych dań, w myśl zasady: co za dużo, to niezdrowo.
  • Wszystkie produkty białkowe, takie jak mięso i przetwory, jaja, duże ilości orzechów będą powodować senność, dlatego w okresie letnim warto jest je ograniczyć. Wielkość porcji także może się zmienić. W upalne dni jemy mniej i jest to naturalna potrzeba ciała, o której często zapominamy. Umiarkowanie to podstawowa zasada zdrowej diety, którą warto kierować się w doborze, sposobie przygotowania i ilości zjadanego pożywienia.
  • W ciepłe letnie poranki na śniadanie można zjadać płatki owsiane lub jaglane zalewane na noc gorącą wodą i rano miksowane w blenderze z razem ze świeżymi truskawkami lub malinami. Polecam też kaszę jaglaną z rukolą, szpinakiem czy roszponką.
  • Wyśmienity obiad w czasie letnich upałów dni to jogurt ekologiczny wymieszany z pokrojonym w małe kawałki świeżym ogórkiem i koperkiem. Do tego kartofelki. Kolejnym szybkim daniem jest gotowana fasolka szparagowa polana gorącą oliwą z oliwek, w której smażę cieniutko pokrojony czosnek lub imbir, a do tego sałatka z ogórków i pomidorów z młodą cebulką z sosem balsamicznym. Fasolkę można zastąpić kalafiorem.
  • Wspaniałe kolacyjne chłodzące danie to kuskus (z pełnego ziarna) z warzywami : papryka, ogórek, świeży imbir, dużo kolendry lub pietruszki czy bazylii. Wszystko to mieszam, dodaję sok z cytryny i oliwę z oliwek lub olej lniany budwigowy. Inny pomysł na kolację to gotowane warzywa z różnymi dipami.
  • Wybornym deserem są oczywiście owoce, które można również podawać w postaci kompotu. Smak kompotu wzbogaci wanilia, cynamon lub szczyptę kolendry oraz sok z cytryny. Gdy zagęścimy całość mąką ziemniaczaną lub mąką z korzenia maranty, będziemy zajadać się pysznym kisielem.

ZDROWE PRZEPISY NA LATO

ŚNIADANIE: KASZA JAGLANA Z RUKOLĄ, KIEŁKAMI I PRZYPRAWAMI (porcja dla 2 osób)

  • ½ szklanki kaszy jaglanej opłukać zimna wodą, a potem przelać wrzątkiem, by uniknąć goryczy,
  • 2 garście rukoli
  • 3 łyżki kiełków
  • 1 łyżeczka dobrego masła
  • sól, pieprz

W garnku gotujemy 1 ½ szklanki gorącej wody ( ilość kaszy w stosunku do ilości wody to 1:3), wsypujemy kaszę i gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Gdy kasza wchłonie wodę, dodajemy rukolę, kiełki, oregano lub inne przyprawy i zioła oraz łyżeczkę masła. Podajemy gorące.

OBIAD: MAKARON Z PESTO I ZIELONĄ FASOLKĄ SZPARAGOWĄ (porcja dla 4 osób)

  • 400g makaronu, najlepiej penne
  • 200g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 duży pęczek bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • garść ziaren słonecznika lub uprażonej pestki dyni lub orzeszków piniowych
  • ¼ -½ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno
  • 3-5 łyżek tartego parmezanu
  • sól, pieprz

W blenderze miksujemy bazylię, ziarna, parmezan, czosnek, imbir i oliwę.

ZAMÓW

E-WYDANIE

Makaron i fasolkę gotujemy razem w dużej ilości posolonej wody. Odcedzamy. Szybko i dokładnie mieszamy z zimnym pesto i podajemy.

DESER: LETNIE OWOCE Z CIASTECZKAMI MIGDAŁOWYMI Z GORĄCYM SOSEM CZEKOLADOWYM

  • 700g jagodowych owoców sezonowych: truskawki pokrojone na małe kawałki, jagody, maliny, borówki amerykańskie (dobór owoców dowolny, zależy od tego, co lubisz)
  • 10 – 12 kruchych ciasteczek migdałowych
  • 100 ml czerwonego wina
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżka cukru
  • 5 łyżek śmietany kremówki
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Najpierw umyte i oczyszczone z szypułek owoce osuszamy, po czym wkładamy do miski i mieszamy z pokruszonymi ciasteczkami migdałowymi. Następnie możemy wstawić do lodówki na ok.1h.

Do garnka wlewamy wino, dodajemy laskę cynamonu, cukier i anyż. Po zagotowaniu gotujemy na małym ogniu, aż płyn trochę odparuje. Wtedy wyjmujemy cynamon i anyż i powoli wlewamy śmietanę kremówkę. Całość znowu powoli doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając. Po zagotowaniu dodajemy połamaną na cząstki gorzką czekoladę. Całość nadal mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Wtedy zdejmujemy z ognia i przykrywamy. Ważne, by sos był gorący.

Gdy sos jest już gotowy, wyjmujemy owoce z lodówki, rozkładamy je do 4 pucharków i polewamy wspaniałą korzenną czekoladą, i oczywiście od razu podajemy.

ZAMÓW

E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze
?>