1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA

Przepisy na domowe lody

fot.123rf
fot.123rf
Za radą autorki „Lodovo” sprawdzam, co mam w domu, i tak powstają lody chałwowe (chałwa w postaci mrożonej traci swoją przesłodzoną ulepkowatość). Przy kolejnym przeglądzie szafek znajduję składniki na sorbet z ananasa (smakuje lepiej niż najlepszy ananas)...

Pikantny ananas

Weź ananasa (dojrzałego, obranego i pokrojonego w kostkę), szklankę mleczka kokosowego, szczyptę drobno posiekanego suszonego chili i łyżeczkę łagodnego miodu.

Wszystko poza chili zmiksuj na idealnie gładką masę.

Dodaj chili i wymieszaj.

Wsadź do pojemników z patyczkiem (jeśli je masz) lub do pudełek.

Mroź nie krócej niż cztery godziny.

Chałwowe

Weź szklankę mrożonego jogurtu naturalnego, banana (dojrzałego!), kawałek chałwy (ja wolę raczej większy niż mniejszy).

Wrzuć wszystko do blendera i krótko miksuj.

Zjadaj natychmiast! Nie zamrażaj ponownie.

 

Więcej przepisów znajdziecie w książce Jolanty Naklickiej-Kleser

Lodovo, czyli domowe, zdrowe lody, zimne desery i smoothie

Książka dostępna na stronie https://zwierciadlo.pl/sklep/ i w dobrych księgarniach na terenie całej Polski. Obszerne fragmenty można pobrać bezpłatnie w serwisie

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze