Pośród morza pomysłów na amerykańskie Christmas cookies, te ciasteczka od  dawna przykuwały moją uwagę. Pozornie mało uroczyste, a jednak pełne staroświeckiego uroku, sprawiły że moja kuchnia w jednej chwili rozbłysła  dziesiątkami marmoladkowych oczu. Co zabawne, ciasteczka z dziurką, uchodzące   w mojej świadomości za amerykańskie, okazały się być szwedzkim, tradycyjnym smakołykiem o nazwie:  rosenmunnar lub bardziej opisowo: ciastka z odciskiem kciuka. Taka to kulinarna niespodzianka!|Pośród morza pomysłów na amerykańskie Christmas cookies, te ciasteczka od  dawna przykuwały moją uwagę. Pozornie mało uroczyste, a jednak pełne staroświeckiego uroku, sprawiły że moja kuchnia w jednej chwili rozbłysła  dziesiątkami marmoladkowych oczu. Co zabawne, ciasteczka z dziurką, uchodzące   w mojej świadomości za amerykańskie, okazały się być szwedzkim, tradycyjnym smakołykiem o nazwie:  rosenmunnar lub bardziej opisowo: ciastka z odciskiem kciuka. Taka to kulinarna niespodzianka!|Pośród morza pomysłów na amerykańskie Christmas cookies, te ciasteczka od  dawna przykuwały moją uwagę. Pozornie mało uroczyste, a jednak pełne staroświeckiego uroku, sprawiły że moja kuchnia w jednej chwili rozbłysła  dziesiątkami marmoladkowych oczu. Co zabawne, ciasteczka z dziurką, uchodzące   w mojej świadomości za amerykańskie, okazały się być szwedzkim, tradycyjnym smakołykiem o nazwie:  rosenmunnar lub bardziej opisowo: ciastka z odciskiem kciuka. Taka to kulinarna niespodzianka!|Pośród morza pomysłów na amerykańskie Christmas cookies, te ciasteczka od  dawna przykuwały moją uwagę. Pozornie mało uroczyste, a jednak pełne staroświeckiego uroku, sprawiły że moja kuchnia w jednej chwili rozbłysła  dziesiątkami marmoladkowych oczu. Co zabawne, ciasteczka z dziurką, uchodzące   w mojej świadomości za amerykańskie, okazały się być szwedzkim, tradycyjnym smakołykiem o nazwie:  rosenmunnar lub bardziej opisowo: ciastka z odciskiem kciuka. Taka to kulinarna niespodzianka!
                        
Składniki
- Ciasto 
- mąka pszenna 300 g
- masło 200 g
- cukie 100 g
- zółtka 2 sztuki
- cukier z prawdziwą wanilią 1 opakowanie
- Nadzienie: 
- Ulubiony dżem  1 słoik
Sposób przygotowania
	- Z podanych składników, szybko zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w  folię spożywczą lub lnianą ściereczkę i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
	- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej uformowane z ciasta kulki. Każdą lekko spłaszczamy, robiąc kciukiem na samym środku solidne wgłębienie.
	- Ciastka pieczemy przez ca 10 minut w temperaturze 160 stopni C.
	- Podpieczone wypełniamy dżemem i pieczemy kolejne 10 minut. Studzimy i wcinamy.