1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Błyskawiczne lody korzenne

lody domowe
lody domowe

Zrobienie lodów w  domu nie jest łatwe. Jeżeli nie mamy odpowiedniej przystawki do robota lub maszynki do lodów, lepiej się do nich nie zabierać. Chyba że zostały nam pod ręką świąteczne pierniczki, a  w  zamrażalniku znajdziemy zapomniane lody waniliowe…

Lody wstawić na 1–1,5 godziny do lodówki. Chodzi o to, by nabrały kremowej konsystencji, nie rozmrażając się przy tym zupełnie. Zazwyczaj dzieje się tak, gdy osiągają temperaturę -5° C. Pierniczki pokruszyć na drobno w blenderze. Wymieszać dokładnie masę lodową z  pokruszonymi ciastkami, przełożyć do płaskiego pudełka i  zamrozić z powrotem do -14° C.

Żródło: Książka "Przyprawy" Ewa Malika Szyc-Juchnowicz Opracowanie: Katarzyna Montgomery

 

Składniki

1 litr lodów waniliowych dobrej jakości 150 g pierniczków domowych mocno korzennych (można je zastąpić gotowymi ciasteczkami korzennymi typu „dzwoneczki”)

Sposób przygotowania

Lody wstawić na 1–1,5 godziny do lodówki. Chodzi o to, by nabrały kremowej konsystencji, nie rozmrażając się przy tym zupełnie. Zazwyczaj dzieje się tak, gdy osiągają temperaturę -5° C. Pierniczki pokruszyć na drobno w  blenderze. Wymieszać dokładnie masę lodową z  pokruszonymi ciastkami, przełożyć do płaskiego pudełka i  zamrozić z  powrotem do -14° C.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze