Carpaccio z dyni z malinowym sosem balsamicznym, pianką chrzanową i świeżą rukolą

123rf.com


Dynię obrać ze skórki i pociąć (najlepiej maszynką do chleba) na bardzo cienkie, prawie przezroczyste plasterki. W misce rozrobić sok z cytryny z oliwą i mieszać do uzyskania emulsji. Doprawić do smaku solą. Taką zaprawą polać plasterki dyni i odstawić na trzy godziny, aby mogła się zamarynować. Kwaśną śmietanę ubijać, aż zrobi się puszysta, i dodać chrzan, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszać. Maliny świeże lub mrożone przetrzeć przez sitko i sok wlać do octu balsamicznego. Zamarynowaną dynię polać sosem chrzanowym, octem malinowym, a na wierzch ułożyć rukolę. Posypać serem pecorino oraz uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Całość delikatnie skropić oliwą.

Składniki

Składniki na 4 porcje:

ok. 1/2 kg dyni jadalnej
20 ml sosu balsamicznego o smaku malinowym (lub 100 g malin i ocet balsamiczny)
sok z cytryny
30 ml oliwy
2 łyżki chrzanu
5 łyżek kwaśnej śmietany
opakowanie rukoli
garść utartego pecorino
garść pestek dyni
sól
pieprz

Czas przygotowania: 30 minut (dodatkowo 3 godziny na marynowanie)