fbpx

Zdrowe jabłka

Zdrowe jabłka
123rf.com

Jabłka to obecnie jedne z najbardziej popularnych owoców w Polsce. Są nie tylko smaczne i tanie, ale przede wszystkim zdrowe. Dlaczego warto jeść jabłka, tłumaczy Karolina Borkowska, dietetyk Grupy LUX MED.
Angielskie przysłowie „an apple a day keeps the doctor away” mówi, że unikniemy wizyty u lekarza, gdy będziemy codziennie spożywali chociaż jedno jabłko. Można je jeść w stanie świeżym jako owoce deserowe oraz w postaci przetworzonej jak np. soki, kompoty, konfitury. Owoce te są bogate w biologicznie czynne związki, wśród których za główne substancje prozdrowotne uważa się błonnik pokarmowy, związki fenolowe, witaminę C oraz potas, fot.123rf

Jabłka zawierają dużą ilość pektyn (frakcja błonnika pokarmowego), które odgrywają istotną rolę w regulacji zaburzeń gospodarki lipidowej – nie tylko dlatego, że obniżają stężenie cholesterolu, chroniąc tym samym przed rozwojem miażdżycy i zawałami serca, ale regulują również procesy trawienne i przeciwdziałają uciążliwym zaparciom. Z kolei związki fenolowe m.in. obniżają ciśnienie tętnicze krwi, fot.123rf

Ponadto zawarta w jabłkach spora dawka witaminy C korzystnie wpływa na wzmocnienie odporności organizmu i walkę z drobnoustrojami, a związki krzemu i cynku znacznie poprawiają kondycję włosów czy paznokci. Warto też dodać, że owoce te są doskonałą przekąską dla osób, które dbają o dietę i walczą z otyłością, gdyż w 100g jabłek jest zaledwie 50 kcal, fot.123rf

mat.pras. LUX MED

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze
?>