1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Przepisy według kuchni Pięciu Przemian

SURÓWKA Z RUKOLĄ I KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ Sos: Sól (Woda) Jedna łyżka śmietany (Drzewo) Jedna łyżka posiekanego koperku (Ogień) Łyżeczka oliwy (Ziemia) 1 gałązka rozmarynu, 1 garść świeżego oregano (Metal) Składniki surówki: 1 garść rukoli, ½ kapusty pekińskiej średniej wielkości, ½ pęczka rzodkiewki (Metal) Sos: do salaterki wsypać sól, dodać śmietanę, koperek, oliwę, drobno posiekany rozmaryn i oregano. Wymieszać. Dodać posiekaną rukolę, drobno pokrojoną kapustę pekińską, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę. Dokładnie wymieszać.   SZPINAK LUB POKRZYWA Z JAJKIEM Składniki: Wrzątek (Ogień) ½ kg szpinaku (Ziemia) Szpinak możemy zastąpić pokrzywą. 1 łyżeczka masła, trzy jajka (Ziemia) Szczypta czarnego pieprzu, 2 ząbki czosnku, kilka listków bazylii, 1 gałązka rozmarynu (Metal) Sól (Woda) Przygotowanie: Szpinak przebrać, odciąć korzonki, opłukać, wrzucić na wrząca wodę, gotować kilka minut, odcedzić, drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę. Szpinak możemy zastąpić pokrzywą. Na patelni sparzyć pokrzywę w niewielkiej ilości wrzątku. Lekko przestudzona pokrzywę drobno posiekać. Szpinak lub pokrzywę włożyć ponownie na patelnię. Dodać masło, jajka, pieprz, drobno posiekany czosnek, bazylię, rozmaryn, sól. Mieszać do chwili, kiedy jajka się zetną. Ciekawostka: Majowa pokrzywa stawia nas na nogi, rośnie wszędzie, więc warto ją zebrać, tylko nie przy autostradzie. Wystarczy zjeść potrawę z pokrzywą kilka razy, żeby odczuć jej działanie, w smaku jest podobna do szpinaku. Przepisy i cytaty pochodzą z książki „Wiosna w kuchni Pięciu Przemian” Anny Czelej, zawierającej opisy dań wegetariańskich (Wydawnictwo ILLUMINATIO, Białystok 2013) Przeczytaj więcej o kuchni pięciu przemian na Zwierciadlo.pl

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze