Nie ma Wielkanocy bez prawdziwej drożdżowej baby. Michał Toczyłowski, szef kuchni warszawskiego bistro Baken, specjalnie dla nas i dla naszych czytelniczek i czytelników zdradził swój przepis na cytrynową babkę drożdżową. Z łatwością można go powtórzyć w domu.
Sposób przygotowania
Składniki na babę zagnieć dokładnie – ciasto będzie lekko płynne i kleiste. Następnie przykryj miskę folią spożywczą i odstaw ciasto na około 3 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj formę do babki, nasmaruj ją dobrze tłuszczem, a piekarnik nagrzej do 170 stopni w trybie góra – dół. Wyrośnięte ciasto przebij palcami, by pozbyć się gazu, następnie ułóż je w foremce i znowu odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Wstaw do piekarnika na 20–25 minut. Po upieczeniu wyjmij i ostudź.
W tym czasie przygotuj lukier. Sok z cytryny wymieszaj z cukrem pudrem, ucierając go dokładnie na jednolitą masę – jeśli lukier jest za gęsty, dodaj więcej soku z cytryny i analogicznie na odwrót. Gdy babka będzie zimna, polej ją sowitą porcją cytrynowego lukru. Możesz udekorować ją suszonym kwiatami lub skórką z cytryny czy pomarańczy.
*Jeśli korzystasz ze świeżych drożdży, użyj ich 2 razy więcej niż suchych.