Dzielenie się jajkiem, następnie zajadanie się dużym wyborem sałatek i wędlin, po czym czas na deser – tak zapewne wygląda wielkanocne śniadanie w wielu polskich domach. Po jakie pyszności Polacy podczas świąt Wielkanocy sięgają najczęściej?
Obowiązkowym plackiem na każdym wielkanocnym stole jest babka. Kruche i lekkie ciasto, w którym można znaleźć mnóstwo bakalii, dodatkowo oblane białą czekoladą lub lukrem wymieszanym ze skórką pomarańczy, doskonale rozpływa się w ustach. W przypadku babek można poeksperymentować, w zależności od gustów i upodobań. Zdarzają się więc babki cynamonowe, kakaowe, orzechowe czy migdałowe.
Nieco mniejsze wersje, a więc babeczki, często lądują w wielkanocnych koszykach święconych dzień przed Wielkanocą. Ich receptura może być zbliżona do standardowych babek, lecz opcjonalnie można przygotować też
muffinki, np. z kawałkami czekolady deserowej i migdałów.
„Jeśli Wielkanoc, to na stole musi być mazurek”, powiedzą niektórzy. Faktycznie, placek ten sporządzany z różnego rodzaju ciast (kruchego, marcepanowego czy biszkoptowego), przekładany masami w różnych smakach, cieszy się wielką popularnością. Podobnie rzecz ma się z sernikiem. Oprócz tradycyjnego sernika na zimno z galaretką, upodobaliśmy sobie wersję z biszkoptem, rosą, wiedeńską bądź też kruszonką. Ciastem kojarzonym nie tylko ze świętami Bożego Narodzenia, ale także Wielkanocą, jest tradycyjny makowiec. W formie strucli w niejednym polskim domu służy za świąteczny deser.
Dla tych, którzy nie lubią piec lub zwyczajnie nie mają na to czasu, rozwiązaniem może być zakup gotowych ciast w sklepach spożywczych. „W okresie przedświątecznym zauważamy zwiększoną sprzedaż gotowych ciast, takich jak makowce czy babki piaskowe”, mówi Arkadiusz Drążek, dyrektor handlowy firmy Brześć produkującej m.in. gotowe ciasta drożdżowe i babki.