To świąteczne ciasto zachwyca smakiem suszonych owoców i orzechów. Proste w przyrządzeniu i bardzo zdrowe.
Składniki na ciasto: 1 kg mąki żytniej, 1 kg mąki pszennej, 8 dkg drożdży, 2 łyżki soli, 1 łyżka cukru, 2 łyżki przypraw do chleba (wedle uznania: kminek, czarnuszka,mak), 1,5 litra letniej wody, 1,5 kg suszonych gruszek, 1,5 kg fig, 1 kg rodzynek, O,5 kg orzechów włoskich, 20 dkg kandyzowanej skórki pomarańczowej, 20 dkg kandyzowanej skórki cytrynowej, 0,5 litra rumu, 3 łyżki mieszanki przypraw (np: cynamon,imbir, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa)
Przygotowanie
Drobno pokrojone suszone owoce oraz skórkę pomarańczową oraz cytrynową namoczyć w rumie razem z mieszanką przypraw oraz cukrem – zostawić na noc. Następnego dnia mąkę żytnią i pszenną zalać ciepłą wodą i zagnieść ciasto. Dodać suszone owoce i odstawić na pół godziny. Uformować chlebki następnie ponownie odstawić na godzinę. Tak przygotowane chlebki można polukrować. Piec 90 minut w temperaturze od 180 do 200 stopni (najlepiej nastawić piec na grzanie od góry i od dołu).
Przepis zamieszczony dzięki uprzejmości