1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Kuchnia dalekich Chin w samym centrum Krakowa

Dalekie Chiny jeszcze nigdy nie były tak blisko Krakowa... przynajmniej pod względem kulinarnym. To dlatego, że ze względu na obchodzony 10 lutego Chiński Nowy Rok krakowski hotel Radisson Blu właśnie miesiąc luty zarezerwował w swojej restauracji Milk&Co dla przysmaków rodem z tego kraju. |Dalekie Chiny jeszcze nigdy nie były tak blisko Krakowa... przynajmniej pod względem kulinarnym. To dlatego, że ze względu na obchodzony 10 lutego Chiński Nowy Rok krakowski hotel Radisson Blu właśnie miesiąc luty zarezerwował w swojej restauracji Milk&Co dla przysmaków rodem z tego kraju.

Kuchnia chińska uważana jest za najciekawszą wśród wszystkich kuchni azjatyckich. Wynika to z różnorodności potraw, oryginalności składników i ogromnego terytorium tego kraju, w którym każdy region ma swój własny kulinarny styl. Można jednak powiedzieć, że ich charakterystyczną cechą wspólną jest duża ilość przypraw i warzyw, co sprawia że potrawy zawsze są świeże i aromatyczne. Dania te słyną także z ciekawych dodatków, jak na przykład dobrze znany Polakom sos sojowy czy mniej popularny aczkolwiek ciekawy gęsty sos ostrygowy” – mówi Stanisław Bobowski Szef Kuchni w Radisson Blu Hotel Kraków. „Kuchnia chińska to także kwintesencja zdrowia. Składa się z dużej ilości ryb i drobiu, a jej podstawą jest bogaty w witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe olej sezamowy. Ja sam uwielbiam dania kuchni chińskiej i cenię za ciekawe połączenia smakowe. Jak na przykład  kaczkę Young Bao w ostrym stylu – nic nie zastąpi tej chrupiącej skórki z dodatkiem rozgrzewającego imbiru i cierpkiego anyżu” – dodaje Szef Kuchni, opisując chińskie dania. Orientalnych przysmaków można spróbować w restauracji Milk&Co w każdy czwartek, piątek i sobotę lutego od 18.00 do 23.00. W ramach chińskiego bufetu Surf&Turf obowiązuje nielimitowana konsumpcja chińskich dań, wśród których nie zabraknie tych z ryb i owoców morza, z jakich znana jest tutejsza restauracja. Goście bez limitu mogą korzystać również z wybranych napojów – w tym wina i piwa, a także z hotelowego garażu. W gotowaniu, Szefowi Kuchni Radisson Blu Hotel Kraków Stanisławowi Bobowskiemu, towarzyszyć będzie Szef Kuchni z Chin - Xu Xi. W menu zagoszczą dania, wybrane przez obydwu kucharzy. Obaj oni wspólnie zastanawiali się, które z nich przypadną do gustu Polakom, a jednocześnie dadzą im obraz tego jak bardzo oryginalna, bogata i wyjątkowa jest kuchnia tego kraju. Tak więc na bufetowym stole znajdą się domowej roboty sajgonki z kaczką oraz warzywami stir fray, żeberka w sosie śliwkowym, pierożki shumai, krewetki Chow Mein z nudlami, wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym, gulasz z grzybów shitake, tofu z wieprzowiną, kurczak Gong Bao, kurczak Yong Bao, nie zabraknie sałatek, przystawek, chińskich słodkości oraz ryb i owoców morza. Oto przepis Stanisława Bobowskiego i Xu Xi, dla tych, którzy sami zdecydują się przygotować dania rodem z dalekich Chin w swoim domu:

Składniki
  • Ciasto wonton
  • kaczka jedna cała
  • Glazura do kaczki:
  • miód 3 łyżki
  • ciemny sos sojowy 2 łyżki
  • przyprawa 2 łyżki
  • cukier trzcinowy 2 łyżki
  • Hoi Sin sos 2 łyzki
  • marchewka 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • kapusta pekińska 1 sztuka
  • por 1 sztuka
  • biała rzepa 1 sztuka
  • czosnek
  • imbir
  • olej sezamowy 2 łyżki
  • miód 2 łyżki
  • ciemny sos sojowy 1 łyżka
  • sos ostrygowy 1 łyżka
Sposób przygotowania
Myjemy kaczkę, następnie osuszamy ją ręcznikiem papierowym. Należy wymieszać składniki glazury i nasmarować nią kaczkę na zewnątrz i w środku. Tak przygotowane mięso zostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień mięso pieczemy w brytfannie na ruszcie około 1,5 godziny w temperaturze 190°C. Po około 45 minutach obracamy kaczkę i smarujemy ja resztą resztą glazury. Po upieczeniu kaczkę ostudzamy, obieramy i kroimy mięso w cienkie paski. Kroimy jarzyny (marchewkę, cebulę, kapustę pekińską, pory, białą rzepę, czosnek, imbir) w słupki, a następnie podsmażamy je w gorącym woku. Doprawiając do smaku przyprawiamy przyprawami do jarzyn Stir Fray (olejem sezamowym, miodem, ciemnym sosem sojowym, sosem ostrygowym). Należy doprowadzić do tego, by jarzyny były chrupkie, a nie rozgotowane.   Przygotowanie sajgonek: Przygotować miskę z ciepłą wodą i wcześniej przygotowane składniki, które będą służyły jako nadzienie (kaczkę i jarzyny Sir Fray). Następnie rozłożyć na desce płat ciasta wonton, ułożyć mięso, jarzyny i całość mocno i równomiernie zawinąć w formę roladki tworząc sajgonkę. Smażyć na gorącym oleju około 4-5 minut. Podawać z sosem sweet chili.  
Podsumowanie przepisu
    Przyprawy do jarzyn Stir Fray 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze