Świeża kukurydza jest słodka i soczysta. Taka z puszki nie umywa się do smaku ziaren kukurydzy z własnoręcznej obranej kolby. Dlatego póki jest sezon, porzućcie kukurydzę konserwową i cieszcie się prawdziwym smakiem togo złotego warzywa. Kukurydzę często jadamy samą gotowaną na parze lub z grilla. Jej ziarna pięknie komponują się w surówkach. Ja z kolei polecam coś z typowej kuchni amerykańskiej. Pyszną gęstą zupę kukurydzianą.
Gęsta zupa z świeżej kukurydzy z nerkowcami stała się moją ulubioną. Jest słodka i pyszna i sycąca. By lekko złamać jej słodkość, polecam dwa sposoby. Pierwszy dla sympatyków świeżych nut: zioła lub delikatne sosy na bazie ziół z oliwą. A jeśli lubisz ostre akcenty, dodaj pokrojoną papryczkę chilli. Curry i kurkuma idealnie podkreślają nie tylko smak kukurydzy, ale jej piękny żółty kolor. Dzięki orzechom nerkowca zupa ma naprawdę gęstą i kremową konsystencję. Rozpływa się w ustach i pomimo dużej porcji ma się wielką chęć poprosić o dokładkę.
Składniki
- kolba kukurydzy 3-4 sztuki
- orzechy nerkowca namoczone w wodzie 1 kubek
- cebula 1 sztuka
- czosnek 5-6 ząbków
- wywar z warzyw 1 litr
- sok z cytryny z 1/2
- oliwa
- kurkuma ¾ łyżeczki
- curry ½ łyżeczki
- sól. pieprz , świeże zioła, czerwona papryczka chili
Sposób przygotowania
- Orzechy nerkowca zalej wodą i pozostaw do namoknięcia przez minimum 2-4 godzin.
- Kolbę kukurydzy oczyść z zielonych liści. Zetnij z niej ziarna. Najlepiej jest oprzeć kukurydzę o deskę do krojenia i trzymać kolbę na pionowo. Użyj ostrego noża. Krój tuż przy nasadzie ziaren, trzymając nóż lekko pod kątem.
- Cebulę obierz i posiekaj. Przenieś do garnka z niedużą ilością oliwy i smaż.
- Czosnek zgnieć i posiekaj, dodaj do cebuli. Dodaj kurkumę i curry. Wymieszaj.
- Dodaj ziarna kukurydzy. Zalej wszystko bulionem z warzyw i doprowadź do wrzenia.
- Gotuj około 10 minut na małym ogniu, aż kukurydza nabierze pięknej żółtej barwy.
- Zdejmij z ognia i dodaj odsączone orzechy i sok z cytryny. Zmiksuj wszystko dokładne na krem. Jeśli jest taka potrzeba, dodaj wody lub bulionu, by rozrzedzić zupę.
- Dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Do każdej porcji dodaj świeże posiekane zioła lub posiekane ostre papryczki.