1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Spaghetti w szafranowym sosie z owocami morza

Spaghetti w szafranowym sosie z owocami morza

Malma
W kuchni włoskiej liczy się prostota.  Południe Włoch oferuje niezliczone gatunki makaronu. Z dodatkiem ziół, dojrzewających na słońcu warzyw czy serów są podstawą pysznych past. 

Mówiąc o włoskich dodatkach, nie można zapomnieć o owocach morza. Od wieków uznawane za afrodyzjaki, szczególnie polecane są podczas kolacji we dwoje. Idealnie współgrają z makaronem. Wśród najpopularniejszych włoskich frutti di mare należy wymienić krewetki, kalmary, ostrygi, małże, homara, ośmiornice czy kraba. Jeśli chcemy wprowadzić trochę włoskości u siebie na talerzu, proponujemy spróbować spaghetti w szafranowym sosie z owocami morza według poniższego przepisu. W Polsce bez trudu można dostać pastę o prawdziwie włoskiej jakości – seria makaronów Malmy z pszenicy Amber Durum w pełni spełnia to kryterium.

Składniki
na 2 porcje : akaron Malma Spaghetti 500g mieszanka owoców morza (ośmiorniczki, krewetki, kalmary) 200 szafran: szczypta białe wino 100 ml groszek zielony 50 g papryka czerwona 1/2 cebula czerwona 1 szt. masło 100g sól, pieprz oliwa z oliwek natka pietruszki cytryna1/2
Sposób przygotowania

Szafran namaczamy w winie. Makaron gotujemy wg zaleceń producenta. Na oliwie z oliwek przesmażamy owoce morza oraz groszek, posiekaną cebulę i paprykę. Dodajemy wino z szafranem i dusimy przez chwilę. Dołączamy do tego makaron i zimne masło. Całość mieszamy aż makaron pokryje się sosem. Podajemy posypane natką pietruszki i z cząstką cytryny.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze