Chłodne miesiące to nie tylko sprawdzian dla naszej odporności, ale także czas poszukiwania wszelakich sposobów na rozgrzanie. Mnóstwo inspiracji znajdziemy w sferze kulinarnej. Zimowe menu warto wzbogacać czosnkiem, który jest naturalnym antybiotykiem.
Pomocne w tym czasie stają się różne zioła i przyprawy, które dzięki swym właściwościom potrafią zdziałać cuda w zimowe dni. Mówiąc o przyprawach i dodatkach o właściwościach rozgrzewających, nie można zapominać o naszym polskim czosnku, który wyróżnia się charakterystycznym, ostrym smakiem. Lista jego właściwości jest naprawdę imponująca, dlatego jest jednym z najczęściej wybieranych produktów, szczególnie zimą. Zajmuje on tym samym ważne miejsce w domowych apteczkach i jednocześnie kuchniach w wielu regionach świata. Przepis na spaghetti z rogrzewającym sosem, w którym nie mogło zabraknąć czosnku, proponuje Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella.
Składniki
400g Lubella Makaron Spaghetti nr 4
2 puszki całych pomidorów
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 cebule
6 ząbków czosnku
30 ml whisky
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki octu balsamicznego
1 małe chili
sól, pieprz
listki bazylii
oliwa z oliwek
Parmezan
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy: twardość
al dente przez 7 minut,
normale przez 10 minut. Cebule i czosnek siekamy na drobną kostkę i przesmażamy na 3 łyżkach oliwy z oliwek aż cebula i czosnek się zarumieni. Dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier, przesmażamy aż całość się skarmelizuje.
Dodajemy pomidory z puszki i whisky, ocet balsamiczny oraz posiekane chili. Całość dusimy aż lekko zgęstnieje a pomidory się rozpadną, ok. 5 min. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu.
Tak przygotowany sos łączymy z makaronem. Dzięki wyborowi makaronu Lubella produkowanego z wysokiej jakości pszenicy, wszystkie składniki będą miały idealną konsystencję. Danie posypujemy bazylią oraz parmezanem do smaku.