Przygotowanie prostych posiłków w domu (i ciekawych przekąsek) wcale nie zajmuje tak dużo czasu, jak Wam się wydaje! Oto kilka sprawdzonych przepisów na oryginalne kanapki i bajgle według Moniki Mrozowskiej.
Składniki:
- 2 bajgle (moje ulubione to ze szpinakiem lub makiem)
- 2 jajka
- 1 duży pomidor malinowy
- kilka plasterków świeżego ogórka
- kiełki rzodkiewki
- 2 łyżki serka śmietankowego
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki chrzanu
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, a następnie kroimy w plasterki. Pomidora kroimy w plasterki. Majonez mieszamy z chrzanem. Bajgle kroimy na pół. Na spodnią część bajgla nakładamy odrobinkę serka śmietankowego, następnie plastry pomidora, majonez wymieszany z chrzanem, plastry ogórka, kiełki rzodkiewki oraz jajko. Posypujemy solą i pieprzem do smaku. Przykrywamy wierzchnią połówką bajgla. Bajgle zawijamy w papier, spinamy wykałaczkami i wkładamy do pojemników.
Składniki:
- 4 kroki pieczywa razowego na zakwasie
- 2 jajka
- 4 szalotki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 plasterki mozarelli
- kiełki jarmużu do przybrania
- sól i świeży pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Z chleba robimy tosty. Szalotki kroimy w cienkie talarki i podsmażamy na oliwie z oliwek w złocisty kolor. Jajka smażymy pojedynczo na malutkiej patelni. Na podpieczone kromki chleba nakładamy po dwa plasterki mozarelli, podsmażoną szalotkę, a następnie sadzone jajko, które doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy kiełkami jarmużu i przykrywamy kromką chleba. Kanapki zawijamy w papier, spinamy wykałaczkami i wkładamy do pojemników.
Składniki:
- 4 duże kromki chleba
- 2 pomidorki koktajlowe
- 2 pieczarki portobello
- 2 ogórki małosolne
- 1 garść rukoli
- 1 garść ugotowanego, obranego bobu
- 1 garść kiełków jarmużu
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Chleb grillujemy na suchej patelni z dwóch stron. Kapelusze pieczarek podsmażamy na patelni, na małym ogniu, z dwóch stron na oliwie. Solimy i pieprzymy do smaku. Kromki chleba smarujemy majonezem, następnie nakładamy na nie rukolę, plasterki ogórka małosolnego, kiełki jarmużu, podsmażone pieczarki, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i bób. Przykrywamy kromką chleba. Kanapki zawijamy w papie, spinamy wykałaczkami i wkładamy do pojemników.
Składniki:
- 4 dwie duże kromki chleba
- 150 g tofu naturalnego
- 2 łyżki śmietany 30%
- 2 duże boczniaki
- 1 płaska łyżka sosu sojowego
- 40 g parmezanu
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 mały pęczek szczypiorku
- 2 płaskie łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Chleb grillujemy z dwóch stron na suchej patelni. Boczniaki tłuczemy tak jak kotlety schabowe, żeby dobrze usmażyły się nóżki. Smażymy na patelni, na oliwie z oliwek, aż boczniaki się przyrumienią. Solimy odrobinę do smaku. Parmezan ścieramy. Tofu dokładnie rozgniatamy widelcem razem ze śmietanką, sosem sojowym, solą i odrobiną pieprzu. Mieszamy ze startym serem i podsmażamy na patelni na odrobinie masła. Pomidory kroimy na małe kawałki, a szczypiorek szatkujemy. Na kromki chleba nakładamy tofucznicę, czyli masę z tofu, następnie boczniaka i pomidory, a później posypujemy szczypiorkiem. Przykrywamy kromką chleba. Kanapki zawijamy w papier, spinamy wykałaczkami i wkładamy do pojemników.
Składniki:
- 4 duże kromki razowego pieczywa na zakwasie
- 1 duża papryka Ramiro
- 1 mała biała cebula
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypiorek
- sok z cytryny
- szczypta soli
- starty parmezan
Sposób przygotowania: Kromki chleba grillujemy na suchej patelni. Paprykę kroimy na pół i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w cienkie talarki i smażymy na oliwie aż stanie się szklista. Dodajemy pokrojoną paprykę i pod przykrywką, na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, dusimy przez ok. 5 minut. Na koniec dodajemy paprykę wędzoną i słodką i całość dokładnie mieszamy. Solimy do smaku. Na grzanki nakładamy uduszoną paprykę z cebulą, posypujemy startym parmezanem, posiekanym szczypiorkiem i skrapiamy sokiem z cytryny. Przykrywamy kromką chleba. Kanapki zawijamy w papier, spinamy wykałaczkami i wkładamy do pojemników.