Szukasz pomysłu na prezent, który z pewnością sprawi przyjemność? Najlepszy będzie własnoręcznie zrobiony i pięknie opakowany. Ciasteczka i inne słodkości nadają się do tego najbardziej. Oto kilka przepisów na domowe słodycze, którymi śmiało można obdarować najbliższych. Są nie tylko efektowne i smaczne, ale także zdrowe. A nie ma nic pyszniejszego niż zdrowe słodycze.
- 100 g nierafinowanego, tłoczonego na zimno oleju kokosowego
- 40 g ksylitolu zmielonego w młynku do kawy
- 50 g kakao (najlepiej surowego)
Dodatki: rozmaryn i skórka pomarańczowa, chilli, sól morska, kardamon i rodzynki, kawałki suszonych śliwek, podprażone orzechy włoskie etc.
(Fot. Karolina i Maciej Szaciłło)
Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy ksylitol i kakao. Całość mieszamy, aby nie było grudek. Silikonową foremkę do lodu smarujemy olejem kokosowym i stawiamy na desce do krojenia. Do części wgłębień wkładamy rodzynki lub kawałki suszonych śliwek albo po jednym prażonym orzeszku. Czekoladową masę wlewamy do foremki, tak aby masa wypełniła miejsce na kostki, ale nie ubrudziła rantów. Czekoladki wstawiamy do zamrażarki lub do lodówki. Na wierzchu możemy położyć skórkę pomarańczową lub rozmaryn i chilli, sól, lub ziarna kardamonu. Pakujemy, gdy czekoladki dobrze zastygną.
- 60 g migdałów
- 60 g orzechów włoskich
- 50 g suszonych, niesiarkowanych moreli
- 50 g fig
- 50 g niesiarkowanych rodzynek
- ½ łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 50 g oleju kokosowego lub masła sklarowanego
- 100 g melasy
- 50 g gorzkiego czekolady
(Fot. Karolina i Maciej Szaciłło)
Migdały i orzechy siekamy lub mielimy (tak, aby były widoczne kawałki orzechów). Osobno siekamy suszone owoce lub dorzucamy do robota kuchennego i całość mielimy na masę przypominającą kruszonkę ( z widocznymi kawałkami suszonych owoców). Do masy dodajemy skórkę pomarańczową i imbir. Osobno w garnku podgrzewamy melasę z tłuszczem. Mieszamy, aż składniki się połączą (1-2 minuty).
Wsypujemy masę bakaliową. Całość mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy porcje masy wielkości śliwki, zostawiając dość duże odstępy. Z masy formujemy cienkie placuszki (grubości 1-2 mm). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st C i pieczemy ok. 7 minut. Uważamy, aby florentynek nie przypalić (powinny być złote nie brązowe). Wyjmujemy blachę z piekarnika.
Podczas pieczenia masa może się rozpuścić, więc lepiej poczekać aż ciasteczka zastygną i dopiero wtedy zdjąć je z blachy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dekorujemy nią wystudzone florentynki.
- 70 g daktyli (najlepiej organicznych)
- 100 orzechów włoskich
- 25 g (czubata łyżka) masła orzechowego
- 100 g gorzkiej czekolady (zaw kakao min.70 %)
- 30 g solonych orzeszków ziemnych
(Fot. Karolina i Maciej Szaciłło)
Daktyle, orzechy i masło mielimy na jednolitą masę. Czekoladę i olej rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie łączymy z masą i dodajemy orzeszki ziemne. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Przekładamy do wysmarowanej olejem prostokątnej formy.
Wkładamy do lodówki lub zamrażarki, aż masa się zestali na ok. pół godziny. Po schłodzeniu kroimy na kawałki.
- 50 g orzechów brazylijskich
- 50 g orzechów nerkowca
- 2 płaskie łyżeczki drobnego cukru trzcinowego
- kakao do obtoczenia kulek
(Fot. iStock)
Orzechy mielimy w młynku do kawy. Mieszamy je z cukrem i ugniatamy. Lepimy z masy kulki i obtaczamy w kakao.
- 50 g pestek słonecznika
- 2 łyżeczki miodu akacjowego
- ½ szklanki poppingu z amarantusa
- 1 płaska łyżka kakao
Dodatki: pestki słonecznika
(Fot. Monika Mrozowska)
Ziarna słonecznika mielimy w młynku do kawy lub w robocie kuchennym. Dodajemy miód, amarantus oraz płaską łyżkę kakao - mieszamy. Z masy odrywamy małe kawałki i lepimy kulki. Na koniec ozdabiamy kulki pestkami słonecznika.
- 160 g miodu gryczanego
- 145 g mąki owsianej
- 140 g mąki gryczanej
- 100 g oleju kokosowego
- 1/2 opakowania przyprawy do piernika
- 4 łyżeczki mleka kokosowego
- 2 łyżeczki kakao
Do przybrania: orzechy włoskie
(Fot. Monika Mrozowska)
Do miski wsypujemy przesianą mąkę gryczaną, owsianą, przyprawę do piernika i kakao. Mieszamy, dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto, z którego formujemy małe kulki. Na środek każdej z nich nakładamy kawałek orzecha włoskiego.
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180°C góra/ dół ok. 15 minut.