Składniki:
300g udźca wołowego
400g wieprzowiny
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
100ml czerwonego wina
40g rodzynek sułtańskich
50g suszonych moreli
1 garść natki pietruszki
1 garść lubczyku
1 cm korzenia imbiru
2-3 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki mąki pszennej
100g marchwi
100g selera naciowego
sól i pieprz do smaku
1 mała łyżeczka kminku mielonego
1 mała łyżeczka cynamonu
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1-2 łyżki musztardy stołowej
4-6 łyżek oleju
150ml śmietany 30%
wywar warzywny
Mięso pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj, a rodzynki i morele namocz w ciepłym winie. Imbir zetrzyj na drobnej tarce. Zioła drobno posiekaj. Marchew i selera pokrój w drobną kostkę.
Mięso przypraw imbirem i przyprawami i sokiem z cytryny. Odstaw na 10 minut. Zacznij smażyć w ActiFry zaczynając od cebuli. Gdy cebula się zeszkli dodaj mięso, a następnie suszone owoce. Dodaj mąkę. Zalej winem pozostałym po namaczaniu owoców oraz odrobiną wody. Dodaj resztę warzyw i pozostaw w ActiFry aż mięso będzie miękkie. Zalej wywarem warzywnym tyle, aby nie obsuszać składników.
Dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego i musztardy. Gdy mięso będzie miękkie dodaj śmietanę i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Danie bogate w fito związki oraz olejki eteryczne pobudzające narządy do sprawniejszego funkcjonowania, efektywnego wydzielania hormonów. Poprawia krążenie i ukrwienia całego ciała wymyślił Grzegorz Łapanowski dla ACTIFRY FAMILY Tefal