1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA

Austriackie pierniczki orzechowe i kruche ciasteczka

Pierniczki orzechowe i kruche ciasteczka można piec przez cały rok.Zaskakujące kształty wprawią w zachwyt gości i dzieci.

Pierniczki orzechowe

Składniki: 150 g mąki orkiszowej, 150 g mąki żytniej, 150 g orzechów laskowych, 2 jajka, 250 g cukru trzcinowego, 70 g płynnego miodu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, pół paczki przyprawy do piernika (lub mieszanka samodzielnie przyrządzona wedle uznania: np: cynamon,imbir, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa), 1 jajko do przystrojenia

Przygotowanie:

Połączyć jajka i cukier, odstawić (najlepiej na około pół godziny aby cukier się rozpuścił), co jakiś czas mieszać miksturę. Dodać miód i mieszać aż do uzyskania piany. Dodać mąkę, przyprawy, orzechy i sodę oczyszczoną i ugnieść. Rozwałkować masę do około 5 mm grubości na posypanej mąką powierzchni. Wyciąć foremkami dowolne kształty pierniczków i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozbełtać jedno jajko i rozprowadzić pędzlem na ciasteczkach by po upieczeniu uzyskać błyszczącą powierzchnię. Pierniczki piec w temperaturze 210 stopni około 5-7 minut.

Ciasteczka kruche

Składniki: 600 g mąki, 400 g masła, 200 g cukru, 4 żółtka, 3 łyżki mleka

Przygotowanie: Zimne masło pokroić na małe kawałki i zagnieść z innymi składnikami na gładkie ciasto. Gotową masę zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około godzinę. Następnie rozwałkować masę na stolnicy, wyciąć foremkami dowolny kształt i piec w temperaturze 180°C aż do uzyskania złotego koloru. Ciastka można posypać cukrem pudrem.

Przepisy na ciasteczka zostały umieszczone na stronie dzięki uprzejmości firmy z Wiednia, która zajmuje się sprzedażą foremek do ciasteczek w przeróżnych, ciekawych kształtach, a także 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze