Karp pod względem ilości i przyswajalności białka nie ustępuje rybom morskim. Najzdrowszych kwasów tłuszczowych z grupy omega ma, co prawda, nieco mniej od nich, ale jedzony często może być świetnym ich źródłem. I, poza karpiem smażonym, jest bardzo mało kaloryczny!
Karpia oczyszczamy i oddzielamy od skóry. Delikatnie solimy i pieprzymy. Obsmażamy na oleju na złocisty kolor. Odkładamy na bok. Na dużej patelni rozgrzewany masła, układamy pokrojoną w plasterki marchewkę, smażymy przez kilka minut z obu stron. Zalewamy sokiem. Po kolejnych kilku minutach dodajemy pokrojone w plastry jabłka, cykorię i tymianek. Dusimy około 7 minut. Dodajemy obsmażonego karpia i resztę masła. Dusimy kilka kolejnych minut. Filet skrapiamy cytryną. Podajemy wszystko razem. Dobrym dodatkiem będzie tost z chałki.
Składniki na 2 osoby:
- filet z karpia
- pół główki czosnku
- pół kostki masła
- kilka gałązek rozmarynu
- 10 krewetek 16/20 z pancerzem
- 6 szalotek
Składniki sałatki z buraków:
- garść pokruszonego sera korycińskiego
- pół kilograma buraków
- kilka łyżek octu jabłkowego
- łyżka miodu
- garść kolendry lub natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie karpia:
Karpia oczyszczamy z ości i odcinamy skórę. Solimy, pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy masło z obranymi ząbkami czosnku i rozmarynem. Na masło wrzucamy krewetki w skorupach, karpia pokrojonego w mniejsze kawałki i obraną, przekrojoną na pół szalotkę. Smażymy wszystko, podlewając masłem od czasu do czasu, nie dłużej niż 10 minut. Po 6 minutach wyjmujemy krewetki.
Przygotowanie sałatki z buraków:
Buraki przykrywamy folią aluminiową, pieczemy w temperaturze 160°, aż będą miękkie. Studzimy, kroimy w drobniejsze kawałki, skrapiamy miodem, octem, posypujemy serem korycińskim, kolendrą lub natką.
Karpia z szalotką i krewetkami podajemy z sałatką z buraków.
Przepisy pochodzą z książki Marcina Molika „Jak smakuje rok”.