5 przepisów na oryginalne kanapki i bajgle

fot. Monika Mrozowska

Przygotowanie prostych posiłków w domu (i ciekawych przekąsek) wcale nie zajmuje tak dużo czasu, jak Wam się wydaje! Oto kilka sprawdzonych przepisów na oryginalne kanapki i bajgle według Moniki Mrozowskiej.

Bajgle z jajkiem

Składniki:

  • 2 bajgle (moje ulubione to ze szpinakiem lub makiem)
  • 2 jajka
  • 1 duży pomidor malinowy
  • kilka plasterków świeżego ogórka
  • kiełki rzodkiewki
  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki chrzanu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, a następnie kroimy w plasterki. Pomidora kroimy w plasterki. Majonez mieszamy z chrzanem. Bajgle kroimy na pół. Na spodnią część bajgla nakładamy odrobinkę serka śmietankowego, następnie plastry pomidora, majonez wymieszany z chrzanem, plastry ogórka, kiełki rzodkiewki oraz jajko. Posypujemy solą i pieprzem do smaku. Przykrywamy wierzchnią połówką bajgla. Bajgle zawijamy w papier, spinamy wykałaczkami i wkładamy do pojemników.

Grzanka z szalotkami i jajkiem sadzonym

Składniki:

  • 4 kroki pieczywa razowego na zakwasie
  • 2 jajka
  • 4 szalotki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 plasterki mozarelli
  • kiełki jarmużu do przybrania
  • sól i świeży pieprz do smaku

Sposób przygotowania: Z chleba robimy tosty. Szalotki kroimy w cienkie talarki i podsmażamy na oliwie z oliwek w złocisty kolor. Jajka smażymy pojedynczo na malutkiej patelni. Na podpieczone kromki chleba nakładamy po dwa plasterki mozarelli, podsmażoną szalotkę, a następnie sadzone jajko, które doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy kiełkami jarmużu i przykrywamy kromką chleba. Kanapki zawijamy w papier, spinamy wykałaczkami i wkładamy do pojemników.

Kanapka z portobello

Składniki:

  • 4 duże kromki chleba
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • 2 pieczarki portobello
  • 2 ogórki małosolne
  • 1 garść rukoli
  • 1 garść ugotowanego, obranego bobu
  • 1 garść kiełków jarmużu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania: Chleb grillujemy na suchej patelni z dwóch stron. Kapelusze pieczarek podsmażamy na patelni, na małym ogniu, z dwóch stron na oliwie. Solimy i pieprzymy do smaku. Kromki chleba smarujemy majonezem, następnie nakładamy na nie rukolę, plasterki ogórka małosolnego, kiełki jarmużu, podsmażone pieczarki, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i bób. Przykrywamy kromką chleba. Kanapki zawijamy w papie, spinamy wykałaczkami i wkładamy do pojemników.

Kanapka z tofucznicą

Składniki:

  • 4 dwie duże kromki chleba
  • 150 g tofu naturalnego
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 2 duże boczniaki
  • 1 płaska łyżka sosu sojowego
  • 40 g parmezanu
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 2 płaskie łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania: Chleb grillujemy z dwóch stron na suchej patelni. Boczniaki tłuczemy tak jak kotlety schabowe, żeby dobrze usmażyły się nóżki. Smażymy na patelni, na oliwie z oliwek, aż boczniaki się przyrumienią. Solimy odrobinę do smaku. Parmezan ścieramy. Tofu dokładnie rozgniatamy widelcem razem ze śmietanką, sosem sojowym, solą i odrobiną pieprzu. Mieszamy ze startym serem i podsmażamy na patelni na odrobinie masła. Pomidory kroimy na małe kawałki, a szczypiorek szatkujemy. Na kromki chleba nakładamy tofucznicę, czyli masę z tofu, następnie boczniaka i pomidory, a później posypujemy szczypiorkiem. Przykrywamy kromką chleba. Kanapki zawijamy w papier, spinamy wykałaczkami i wkładamy do pojemników.

Kanapka z wędzoną papryką

Składniki:

  • 4 duże kromki razowego pieczywa na zakwasie
  • 1 duża papryka Ramiro
  • 1 mała biała cebula
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypiorek
  • sok z cytryny
  • szczypta soli
  • starty parmezan

Sposób przygotowania: Kromki chleba grillujemy na suchej patelni. Paprykę kroimy na pół i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w cienkie talarki i smażymy na oliwie aż stanie się szklista. Dodajemy pokrojoną paprykę i pod przykrywką, na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, dusimy przez ok. 5 minut. Na koniec dodajemy paprykę wędzoną i słodką i całość dokładnie mieszamy. Solimy do smaku. Na grzanki nakładamy uduszoną paprykę z cebulą, posypujemy startym parmezanem, posiekanym szczypiorkiem i skrapiamy sokiem z cytryny. Przykrywamy kromką chleba. Kanapki zawijamy w papier, spinamy wykałaczkami i wkładamy do pojemników.

Więcej w książce: