1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Trzy przekąski z truskawkami

Sezon truskawkowy rozpoczęty! (Fot. iStock)
Sezon truskawkowy już się rozpoczął. Gdy nasycimy się świeżymi owocami, przyjdzie czas na dobrze znane dania, koktajle, ciasta czy inne desery... a gdyby tak trochę poeksperymentować i urozmaicić truskawkowe menu?

Domowe lody waniliowo-truskawkowe

Składniki na lody waniliowe

  • 200 g mleka skondensowanego, niesłodzonego
  • 100 g śmietanki kremówki 30%
  • cukier puder (w ilości gwarantującej preferowany poziom słodyczy)
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

Składniki na lody owocowe

  • 200–250 g świeżych truskawek
  • fruktoza, cukier lub inne słodzidło (w ilości zapewniającej preferowany poziom słodyczy)

W jednym naczyniu ubijamy mikserem mleko skondensowane, a w drugim śmietankę kremówkę. Pod koniec dodajemy do niej cukier puder i ekstrakt z wanilii. Następnie łączymy ze sobą zawartość obydwu naczyń, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.

Truskawki wraz ze słodzidłem umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy.

Foremki do połowy wypełniamy masą waniliową. Wstawiamy na kwadrans do zamrażalnika i wykładamy na nią masę truskawkową. Na końcu, w stosownym miejscu, umieszczamy patyczek. Całość wkładamy na kilka godzin do zamrażalnika. Wcinamy!

Przepis Katarzyny Wrońskiej

Koktajl truskawkowy z kurkumą i cynamonem

(Fot. iStock)

Składniki:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 100 g jogurtu koziego
  • 200 g truskawek
  • 1 łyżka miodu akacjowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki kurkumy

Truskawki płuczemy na sicie i odrywamy szypułki. Do kielicha blendera wlewamy oba jogurty, dodajemy miód i truskawki. Miksujemy. Dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową i kurkumę i ponownie miksujemy. Wszystkiego pysznego!

Przepis blogerki Anny Kamińskiej

Brytyjski trifle z truskawkami

(Fot. iStock)

Składniki – w ilości odpowiadającej posiadanemu przez nas szklanemu naczyniu:

  • świeże truskawki
  • biszkopty
  • śmietana kremówka 36%
  • cukier puder do posłodzenia śmietany
  • alkohol (sherry, brandy, rum, porto)
  • listki mięty do dekoracji

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki. Śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Biszkopty układamy na dnie szklanego naczynia. Obficie skrapiamy je alkoholem. Na to kładziemy warstwę owoców, na której umieszczamy bitą śmietanę. Kolejność powtarzamy, na ile pozwoli nam na to wysokość naczynia. Wierzch dekorujemy truskawkami oraz listkami mięty.

Przepis Katarzyny Wrońskiej

Share on Facebook Send on Messenger Share by email

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze