Czerwona fasola to symbol kuchni meksykańskiej – pojawia się w większości jej najbardziej znanych przepisów. Bez wątpienia można ją nazwać królową meksykańskich smaków. Jak przygotować zupę z czerwonej fasoli?
W Meksyku jada się ok. 20 różnych gatunków fasoli, w tym właśnie czerwoną, zwaną również fasolą kidney. sałatkach. W Polsce najłatwiej dostać fasolę czerwoną w puszce, która sprawdza się tak samo dobrze jak ta świeżo zerwana. Należy jedynie pamiętać, aby wybierać produkty, które nie zawierają konserwantów,
Składniki
2 puszki czerwonej fasoli z puszki marki Sandra
bulion warzywny
2 młode marchewki
10 niedużych młodych ziemniaków
świeża pietruszka
½ cebuli
2 kiełbaski
ziele angielskie
liść laurowy
łyżeczka majeranku
śmietanka 12%
łyżka oleju
sól i pieprz
Sposób przygotowania
Do bulionu warzywnego dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, obrane i pokrojone ziemniaki oraz pokrojoną na małe kawałki młodą marchewkę. Gotujemy na małym ogniu około 25 minut. Następnie na rozgrzaną patelnię wrzucamy drobno posiekaną cebulę smażymy ją aż do momentu zeszklenia. Potem dodajemy plasterki kiełbasy, a całość smażymy około 10 minut. Do gotującego się wywaru wrzucamy odcedzoną fasolę oraz gotową kiełbasę z cebulą, odrobinę soli, majeranku i wlewamy śmietankę. Całość gotujemy jeszcze kilka minut. Gotową zupę podajemy na talerzu ze świeżo posiekaną natką pietruszki.