1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Kuchnia meksykańska. Zupa z czerwoną fasolą

123rf.com
123rf.com
Czerwona fasola to symbol kuchni meksykańskiej – pojawia się w większości jej najbardziej znanych przepisów. Bez wątpienia można ją nazwać królową meksykańskich smaków. Jak przygotować zupę z czerwonej fasoli?

W Meksyku jada się ok. 20 różnych gatunków fasoli, w tym właśnie czerwoną, zwaną również fasolą kidney. sałatkach. W Polsce najłatwiej dostać fasolę czerwoną w puszce, która sprawdza się tak samo dobrze jak ta świeżo zerwana. Należy jedynie pamiętać, aby wybierać produkty, które nie zawierają konserwantów,

Składniki
2 puszki czerwonej fasoli z puszki marki Sandra bulion warzywny 2 młode marchewki 10 niedużych młodych ziemniaków świeża pietruszka ½ cebuli 2 kiełbaski ziele angielskie liść laurowy łyżeczka majeranku śmietanka 12% łyżka oleju sól i pieprz
Sposób przygotowania
Do bulionu warzywnego dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, obrane i pokrojone ziemniaki oraz pokrojoną na małe kawałki młodą marchewkę. Gotujemy na małym ogniu około 25 minut. Następnie na rozgrzaną patelnię wrzucamy drobno posiekaną cebulę smażymy ją aż do momentu zeszklenia. Potem dodajemy plasterki kiełbasy, a całość smażymy około 10 minut. Do gotującego się wywaru wrzucamy odcedzoną fasolę oraz gotową kiełbasę z cebulą, odrobinę soli, majeranku i wlewamy śmietankę. Całość gotujemy jeszcze kilka minut. Gotową zupę podajemy na talerzu ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze