Lato, lato wszędzie! Gdziekolwiek latem jestem, ukierunkowuję się na dobre jedzenie. Zanim wyjadę w konkretne miejsce, sprawdzam możliwości kulinarne kucharza. I jednocześnie szukam miejscowych atrakcji kulinarnych.
Celuję w żywność sezonową, lokalną i regionalne potrawy. Ale nie uciekam od własnych wakacyjnych pomysłów na letnie danie (jeżeli mam dostęp do kuchni).
Tak było z tą terriną. Kupiłam pyszny miejscowy ser i zieleninę wyhodowaną w pobliskim gospodarstwie.
Polecam!
Składniki
ser wiejski twarogowy 200g
ser z niebieską pleśnią 50 g
gęsta wiejska śmietana 100 g
młody czosnek, ząbek
sól, pieprz i gałka muszkatołowa - do smaku
zielone liście: rukoli, szpinaku, botwinki, czerwonej cykorii
kiełki rzodkiewki 2 łyżki
Sposób przygotowania
Sery i smietanę mocno schładzamy. Rozdrabniamy je i razem ze śmietaną i czosnkiem miksujemy na jednolitą masę lub dokładnie mieszamy - wtedy czosnek przeciskamy przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Foremkę wykładamy folią spożywczą. Układamy połowę masy serowej, dociskamy łyżką i układamy warstwę zieleniny. Przykrywamy resztą masy.Wyrównujemy ją, lekko dociskając. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Rano wyjmujemy na talerz i kroimy na porcje. Podajemy z zieleniną.