Najchętniej wybierana pizza wśród Polaków. Ranking pizzy 2019

We Włoszech pizza podlega pod dwie kategorie: jest pizza włoska i ta przygotowywana przez resztę świata. Może wydawać się to dziwne, biorąc pod uwagę składniki. Pizza to przecież prosty pszenny placek z dodatkiem drożdży posmarowany sosem pomidorowym i posypany serem.

Włoska pizza to rzeczywiście rarytas, ale nie tylko mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego potrafią wypiekać przepyszne drożdżowe placki. Na przyrządzaniu wyśmienitej pizzy, również z dostawą, doskonale znają się Amerykanie. To oni stworzyli jedną z największych i najbardziej lubianych na świecie pizzerii – Domino’s Pizza. A jaką pizzę najchętniej wybierają Polacy? Ranking roku 2019.

Najchętniej wybierana pizza wśród Polaków. Ranking pizzy 2019

Do ulubionych dodatków na pizzy Polaków należą pieczarki. To dlatego najchętniej zamawiamy capricciosę – pizzę z szynką, pieczarkami, oliwkami i serem. Drugą najbardziej przez nas lubianą pizzą jest margherita, na trzecim pojawia się pepperoni. Kolejne miejsca zajmuje pizza hawajska, salami, mafioso i wiejska. Drożdżowy placek przygotowujemy w domu, jednak najczęściej wybieramy pizzę z dostawą. Korzystamy ze znanych sieciowych pizzerii takich jak np. Domino’s, wiedząc, że zawsze możemy spodziewać się tej samej niezmiennej jakości. Wybieramy pizzę na cienkim cieście i wolimy ją od grubego i puszystego.

Do największych amatorów pizzy należą mieszkańcy Sopotu, Gdańska i Gdyni. Okrągły mączysty placek bardzo chętnie zamawiają również łodzianie i mieszkańcy Krakowa.

Statystyczne rekordy Polaków

Pizza należy do tak bardzo lubianych dań, że 9 lutego obchodzi się nawet jej święto – Międzynarodowy Dzień Pizzy. Drożdżowy placek to również przysmak bohaterów filmowych i kreskówek. Pizza najlepiej smakuje w gronie znajomych i jest doskonałym posiłkiem na niezobowiązujące spotkanie.

Choć Polacy w ilości zjadanej pizzy nie mogą równać się z Włochami, Norwegami czy Amerykanami, mają swoje pizzowe rekordy. W 2017 r. w Krakowie przygotowano pizzę o długości 1 km, 10 m i 28 cm, ustanawiając tym samym światowy rekord Guinnessa w tej kategorii.

Mamma Mia! Historia pizzy

Historia pizzy sięga starożytności. Legenda głosi, że pewien rzymski legionista, który przebywał w okupowanej przez Rzymian Palestynie bardzo polubił żydowską macę. Po powrocie do domu przygotował podobny placek. To najprawdopodobniej tylko zmyślona historia, ponieważ odkrycia archeologiczne wskazują, że pizzę przyrządzano już w Epoce Brązu w północno-wschodnich Włoszech. W średniowieczu ten pszenny placek zaczął przypominać wyglądem i smakiem współczesne pizze. Drożdżowe ciasto spożywali głównie chłopi, którzy kładli na placek dostępne akurat składniki, przyprawiali pizzę ziołami i polewali ją oliwą z oliwek. Z czasem na pizzę zaczęto kłaść ser. W klasycznej włoskiej wersji na placku zawsze znajdziemy mozzarellę wyprodukowaną z mleka bawolego. Inne pizze posypuje się najczęściej mieszanką różnych serów (jest to połączenie mozzarelli z innymi tartymi żółtymi serami). Żadna pizzeria we Włoszech nie zaserwuje jednak swoim klientom pizzy z innym serem niż mozzarella.

Choć mączysty placek z dodatkami jedzono już 1200 lat p.n.e, dopiero na przełomie XVIII i XIX wieku pojawił się na niej sos. Przez stulecia Włosi uważali pomidory za trujący owoc i dopiero chłopi z Neapolu zaczęli ich używać do przyrządzania potraw, w tym sosu do pizzy. Tradycyjna pizza margherita powstała w Pizzerii Brandi w Neapolu w 1889 r. Restaurację tę odwiedziła włoska królowa Margherita, dla której piekarz przygotował specjalny placek łączący 3 kolory z włoskiej flagi – czerwony to pomidory, biały – mozzarella, zielony – świeża bazylia. Pizza margherita stała się hitem i bazą do wszystkich pozostałych rodzajów pszennego placka.

Swój drugi dom pizza znalazła w USA, gdzie dotarła za sprawą włoskich emigrantów oraz żołnierzy powracających z frontu z Europy. Pierwszą amerykańską pizzerię otwarto w 1905 r. A później Amerykanie zakochali się w drożdżowym placku z sosem pomidorowym, dodatkami i rozpuszczonym serem. W latach 60. dwóch braci założyło pizzerię – Domino’s, która obecnie należy do jednych z największych na świecie sieci sprzedających pizzę.

Hawajska nie powstała na Hawajach! O różnych rodzajach pizzy

W 1962 r. Sam Panopoulos, Grek mieszkający w Kanadzie i prowadzący tam restaurację, postanowił zaskoczyć swoich klientów. Przygotował więc dla nich pizzę z dodatkiem ananasa, szynki, cebuli i sera. Swój placek nazwał pizzą hawajską od nazwy ananasów z puszki, których użył do przyrządzenia dania. Wytrawna pizza z dodatkiem słodkiego owocu figuruje w menu większości pizzerii. Według ankiety przeprowadzonej w 2018 r. przez pizzaportal.pl zajmuje ona 3. miejsce wśród najchętniej wybieranych smaków przez Polaków.

Większość przepisów na pizzę narodziła się we Włoszech i to stamtąd pochodzi również pizza marinara, czyli tradycyjny neapolitański placek z dodatkiem oregano, sosu pomidorowego i dużej ilości czosnku. Capricciosa, czyli najczęściej zamawiany przez Polaków rodzaj pizzy, to połączenie pieczarek, szynki prosciutto, karczochów, oliwek i gotowanego jajka. Na tradycyjnych sycylijskich plackach znajduje się wiele składników, w tym lokalne zielone oliwki, owoce morza, groszek oraz gotowane jajka.

Pizza we Włoszech, gdzie ser jest jednym z najważniejszych kulinarnych dodatków, musi zawierać najwyższej jakości mozzarellę wyprodukowaną z mleka bawolego. Kombinacja 4 serów, czyli świeżej mozzarelli i 3 lokalnych gatunków (gorgonzoli, ricotty i parmigiano reggiano) tworzy wyśmienitą w smaku Quattro Formaggi.

W Chicago jada się pizzę, która wyglądem przypomina bardziej ciasto lub tartę. Spód placka jest cienki, ale jego brzegi wysokie. Dzięki temu chicagowska pizza skrywa wiele składników ułożonych w odwrotnej kolejności niż na klasycznych włoskich pizzach. Najpierw układa się ser, na nim warzywa, mięso, a na końcu sos pomidorowy, a całość zapieka się w piecu. Więcej o innych rodzajach pizzy.

Czy pizza jest niezdrowa? Niekoniecznie!

Pizzę uznaje się za jedzenie typu fastfood. Takich dań unikamy raczej w diecie ze względu na ich negatywny wpływ na zdrowie. Dlaczego pizza jest niezdrowa i czy rzeczywiście? Główny zarzut wobec tego mącznego placka rodem z Włoch tyczy się rozpuszczonego i zapiekanego sera. Choć zarówno mozzarella, oryginalnie używana na włoskich pizzach, jak i inne rodzaje sera stanowią dobre źródło wapnia, zawierają również dużo tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych. W mocno przypieczonym serze znajdują się również szkodliwe dla organizmu substancje rakotwórcze (źródło: Pomorska.pl).

Jednak pizza domowa oraz jedzona z umiarem może być tak samo wartościowym posiłkiem, jak inne przyrządzane przez nas dania. Co ważne, drożdżowy placek smarujemy sosem pomidorowym lub układamy na nim świeże pomidory, a następnie je zapiekamy. Pomidory należą do tych warzyw, które po poddaniu obróbce cieplnej, dostarczają naszemu organizmowi cennych składników. Związek chemiczny (przeciwutleniacz) znajdujący się w pomidorach – likopen m.in. zmniejsza ryzyko zawału serca, chroni nas przed nowotworami i dba o naszą odporność. Najwięcej tego wartościowego antyoksydantu znajduje się w pomidorowych przetworach, w tym właśnie w sosie na pizzy. Jeśli na naszym drożdżowym placku znajdzie się jeszcze mięso (np. kurczak lub wołowina), warzywa (papryka, sałata) oraz świeże zioła, zjemy kompletny posiłek. Żeby jednak zachować zbilansowaną dietę, pizza nie może być naszym codziennym posiłkiem.

Pizza w domowym zaciszu

Statystyczna polska rodzina jada pizzę raz w miesiącu. Wybiera wtedy raczej drożdżowy placek z dostawą do domu. Pyszną i aromatyczną pizzę możemy jednak przygotować samodzielnie i skomponować ją ze swoich ulubionych składników. Pieczenie pizzy razem z całą rodziną może stać się ciekawym wspólnym zajęciem. Jak zrobić dobrą domową pizzę? Podstawą jest mąka – najlepiej, żeby była to specjalna mąka włoska przeznaczona do wypieku tego mącznego placka (można ją kupić w delikatesach włoskich oraz dobrych supermarketach). Drugi istotny element smacznej pizzy to ser. Oryginalna mozzarella z mleka bawolego sprawdzi się tu najlepiej, ale możemy zastąpić ją też serem żółtym, np. gouda lub podlaskim (dobrze się topią i tworzą ciągnącą się warstwę).

Pizza – podstawa każdej imprezy!

Jak wynika z ankiety Pizzaportal.pl przeprowadzonej z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy w 2019 r. najwięcej zamówień na pizzę składamy od piątku do niedzieli w godzinach późno popołudniowych i wieczornych. Lubimy, kiedy gotowe danie dotrze do nas do domu – prawie połowa wszystkich zjadanych pizz to te zamawiane z dostawą. Bez pizzy trudno wyobrazić sobie dobrą imprezę. Nawet jeśli smacznych potraw na niej w brud, i tak koniec końców ktoś zamówi pizzę. Bo to danie nieodłącznie kojarzy się z miłą, luźną atmosferą, pogaduchami ze znajomymi i dobrą zabawą. A pizzę można szybko i łatwo zamówić online, odkąd pizzerie sieciowe takie jak np. Domino’s wprowadziły system elektronicznych zamówień.

Nowoczesne metody śledzenia zamówienia pizzy online

Kiedy zamówimy już pyszną pizzę z ulubionymi dodatkami, z utęsknieniem czekamy na jej dostawę. Dzięki pizza tracking, możemy na bieżąco śledzić, na jakim etapie przygotowania jest nasz placek i kiedy go otrzymamy. System śledzenia wprowadziła np. sieć Domino’s, która gwarantuje nam, że pizza, a wraz z nią najświeższe dodatki dotrą do nas w ciągu 30 minut.

Tradycyjny włoski placek należy do tych dań, obok których trudno przejść obojętnie. To, co sprawia, że pizza jest taka dobra, to przepyszne składniki – świeży i aromatyczny sos pomidorowy, chrupiące ciasto i pyszny ciągnący się ser.

Źródła:

  • https://www.lifeinitaly.com/food/history-of-pizza
  • https://www.tripsavvy.com/kinds-of-pizza-in-the-united-states-1329092
  • https://www.historytoday.com/archive/historians-cookbook/history-pizza
  • https://pomorska.pl/dlaczego-tak-kochamy-pizze/ar/13620236
  • https://kobietamag.pl/pizza-w-popkulturze/
  • http://time.com/4814056/hawaiian-pizza-pineapple-sam-panopoulos-death/
  • https://www.kierunekspozywczy.pl/artykul,61372,jaka-pizze-kochaja-polacy.html
  • https://www.newsweek.pl/polska/pizza-rekord-guinnessa-w-krakowie-najdluzsza-pizza-swiata/5j0cxhz
  • http://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,24442019,dzis-miedzynarodowy-dzien-pizzy-za-pizze-placimy-wiecej-niz.html?disableRedirects=true