fbpx

Matcha – królowa herbat nie tylko do picia

Matcha - królowa herbat nie tylko do picia
Matcha posiada wyjątkowo duże stężenie przeciwutleniaczy. (Fot. Studio Zwierciadło)
Choroby cywilizacyjne? Osłabienie odporności? Spadek formy? Na ratunek przybywa sproszkowana japońska zielona herbata – skarb buddyjskich mnichów i lekarstwo Wschodu. Doskonały przeciwutleniacz, energetyk, sprzymierzeniec relaksu i sojusznik koncentracji. A najlepsze, że można go zarówno pić, jak i jeść.

Sernik z cytryną i herbatą

200 g herbatników typu digestive lub owsianych,
3 łyżki masła
Masa serowa:
ok. 500 g gotowego twarogu sernikowego,
1 opakowanie (300 ml) schłodzonej śmietany kremówki 36 proc.,
3 łyżeczki herbaty matcha,
kilka kropel esencji waniliowej,
6 łyżek cukru pudru,
sok z 1 cytryny,
3 łyżki żelatyny w proszku,
1/3 szklanki ciepłej wody

Matcha - królowa herbat nie tylko do picia
Fot. Studio Zwierciadło

Ciastka migdałowe

1 i ½ szklanki drobno mielonych migdałów, 100 g masła,
½ szklanki cukru pudru, 2 jajka, 2 łyżki herbaty matcha, łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka esencji waniliowej

Wymieszaj migdały, proszek do pieczenia, olejek waniliowy i herbatę. Osobno miksuj masło z cukrem i jajkami aż do uzyskania gładkiej masy. Połącz składniki, z jednolitego ciasta uformuj kulę, zawiń w folię aluminiową i włóż na co najmniej godzinę do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na gruby placek. Okrągłą foremką/kieliszkiem wykrój ciasteczka. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne, żeby ciastka się nie stykały. Piecz około 15 minut, obserwując. Wyjmij, gdy brzegi ciasteczek zaczną się przyrumieniać.

Matcha latte

płaska łyżeczka herbaty matcha,
½ szklanki gorącej wody,
½ szklanki tłustego mleka (można też użyć mleka roślinnego)

Do kubka wsyp przesianą herbatę i zalej wodą, dobrze wymieszaj. Osobno podgrzej mleko i spień je spieniaczem. Wlej do kubka.

Lody herbaciane

1 puszka (250 ml) schłodzonego tłustego (8 proc.) mleka skondensowanego (niesłodzonego),
500 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 lub 36 proc.,
3 łyżki stołowe herbaty matcha (w proszku)

Matcha - królowa herbat
Fot. Studio Zwierciadło

Mleko i śmietanę kremówkę ubijaj mikserem aż do powstania jednolitej, gęstej masy. Dodaj herbatę przesianą przez sito i mieszaj aż do całkowitego jej połączenia z mieszanką. Całość przelej do pojemnika z przykrywką, przykryj, wstaw do zamrażalnika na co najmniej 12 godzin. Przed podaniem potrzymaj w temperaturze pokojowej przez kwadrans.

Panna cotta

200 ml śmietany kremówki 30 proc.,
120 ml mleka,
łyżeczka przesianej herbaty matcha,
łyżka cukru pudru,
łyżka żelatyny w proszku

Śmietankę i mleko podgrzewaj razem, aż zaczną wrzeć. Natychmiast zdejmij z ognia. Dodaj herbatę i bardzo dokładnie wymieszaj. Wsyp cukier puder, wymieszaj.
Żelatynę, w osobnym kubeczku, zalej trzema łyżkami bardzo ciepłej wody, wymieszaj i odstaw na około 5 minut, po czym wlej do rondelka z pozostałymi składnikami. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gdyby pojawiały się żelatynowe grudki – lekko podgrzewaj, mieszając. Przelej do naczyń, w których będziesz podawać deser, wystudź i włóż do lodówki na całą noc. Przed podaniem naczynia zanurz na moment w gorącej wodzie, żeby przywrócić deserowi luźniejszą strukturę.

Ciasteczka amaretto

2 i ¼ szklanki drobno zmielonych migdałów,
szklanka cukru pudru,
łyżka herbaty,
szczypta soli,
2 duże białka,
łyżeczka soku z cytryny,
łyżeczka esencji migdałowej

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj migdały z cukrem i solą. Białka ubijaj na pianę z sokiem z cytryny. Wymieszaj pianę z mieszanką migdałową, dolej esencję, wymieszaj wszystko na gładką masę. Formuj z niej małe kulki, oprósz cukrem pudrem i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne, żeby ciastka się nie stykały. Piecz przez 30–35 minut, aż ciasteczka będą z wierzchu popękane, a spód ledwo zarumieniony. Wyjmij i ostudź.

Matcha codzienna MOYA 30 g/35 zł.
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze