Składniki
- wieprzowiny  600 g
 - filetów z kurczaka  600 g 
 -  drobiowej wątróbki  400 g 
 - orzechów włoskich 80 g
 - kostki bulionowe 2 szt
 - duże marchewki 2 szt
 - mały seler 1 szt
 -  jajka 3-4 szt
 - cebula 1 szt
 - liście laurowe 3 szt
 - kilka ziaren ziela angielskiego 
 - sól,pieprz do smaku  
 
Sposób przygotowania
Obrane i pokrojone warzywa ułożyć na dnie garnka, na warzywach
 poukładać kawałki wieprzowiny i kurczaka. Dodać 2 litry bulionu(czyli
2 kostki bulionowe rozpuszczone w 2 litrach gorącej wody), liście
 laurowe,ziele angielskie. Całość gotować na wolnym ogniu pod
 przykryciem,aż mięso będzie miękkie. Następnie wyjąć warzywa,
 mięso,usunąć liście laurowe i ziele angielskie. Do wywaru dodać
 wątróbkę i gotować 7 minut. Wyjąć wątróbkę wywar
 przecedzić.Wystudzone mięso i warzywa zmielić 3 razy w maszynce do
 mielenia mięsa, potem ucierać kolejno wbijając jajka i wlewając po
 kilka łyżek wywaru. Na koniec przyprawić pieprzem i jeśli to konieczne
 solą, dodać orzechy włoskie i wymieszać.
Podłużną formę o wymiarach 26x12 cm. wysmarować tłuszczem,obsypać bułką tartą ,napełnić masą
 pasztetową i piec przez 60-70 minut w piekarniku rozgrzanym do
temperatury 180 stopni. Ostudzić wyjąć z foremki.