Przesianą mąkę kukurydzianą i orkiszową wsypujemy do miski, dodajemy roztopione masło, zmiksowanego banana, proszek do pieczenia i sodę. Na koniec dodajemy ocet i wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką. Małą formę (o średnicy 17 cm) smarujemy masłem. Następnie wlewamy do niej gęste ciasto. Pieczemy w temperaturze 200˚C (bez termoobiegu) ok. 15 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest suche w środku. Po upieczeniu odstawiamy je do wystygnięcia.
Truskawki pozbawione szypułek kroimy na małe kawałki, następnie 2/3 truskawek miksujemy razem z syropem z daktyli. Ciasto dzielimy na cztery części (do czterech porcji deseru). Każdą z nich kroimy na cienkie (1 cm) plasterki, które układamy na dnie miseczek. Do każdej miseczki wlewamy sos truskawkowo-daktylowy, a na sos – serek z syropem. Deser ozdabiamy kawałkami truskawek.