1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Zimowy koktajl śniadaniowy

California Prune Board
California Prune Board
Zimą do koktajlu owocowego lub warzywnego warto dosypać płatki owsiane lub jaglankę. Dzięki tym dodatkom śniadanie będzie bardziej pożywne i pozwolić zachować energię aż do południa. Oto przepis na koktajl z odżywczy koktajl z suszonymi śliwkami.

Płatki owsiane zawierają węglowodany złożone, które są trawione powoli przez cały poranek; banany dostarczają duże ilości potasu wspomagającego pracę mięśni; mleko i jogurt są źródłem wapnia, który wraz z witaminą K i manganem znajdującym się w śliwkach suszonych pomaga zachować zdrowie kości; nasiona chia są źródłem dobrych, nienasyconych tłuszczy, a pyszne suszone śliwki są bogate w potas, który m.in. wspiera pracę systemu nerwowego i pomaga utrzymywać odpowiednie ciśnienie krwi. Śliwki suszone są także źródłem miedzi, która dobrze wpływa na układy odpornościowy oraz transport żelaza w ciele, a poza tym wspierają pracę układu trawiennego, więc koktajl świetnie oczyszcza organizm. I co najważniejsze - szybko się go przygotowuje i wyśmienicie smakuje!

Składniki
garść płatków owsianych 1 banan 4 śliwki kalifornijskie 1 łyżka miodu ok. 20g jogurtu naturalnego (dobrej jakości, nie z mleka w proszku) łyżka nasion chia ok. 150ml chudego mleka ok. 150 ml soku ze śliwek kalifornijskich 1 łyżeczka świeżo startego imbiru kilka liści sałaty
Sposób przygotowania
W blenderze zmielić płatki owsiane, następnie dodać banana, śliwki kalifornijskie, miód, jogurt naturalny, imbir, liście sałaty i nasiona chia. Zalać mlekiem i sokiem ze śliwek suszonych z Kalifornii. Zmiksować dokładnie. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodać więcej soku lub mleka.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze