Eliza Mórawska, autorka bloga kulinarnego whiteplate.pl, prezentuje przepis na zupę z buraczków i batatu. Gęstą i  zawiesistą, lekko słodką. Najchętniej podaje ją z  ugotowaną na sypko paloną kaszą gryczaną, ale można ją też serwować z ryżem.
                        
 	- 500g buraków obranych i  pokrojonych w kostkę
 
 	- 1 duży słodki ziemniak (batat) o  wadze ok. 400g
 
 	- 1 duża cebula cukrowa pokrojona w drobną kostkę
 
 	- 1l wywaru jarzynowego ugotowanego na włoszczyźnie lub 2 ekologiczne kostki rosołowe bez glutaminianu sodu na 1l wody
 
 	- 3 łyżki oliwy
 
 	- 2–3  łyżki pokruszonego sera feta
 
 	- kilka łyżek ugotowanej kaszy gryczanej
 
 	- 1  łyżka posiekanego świeżego koperku
 
 	- 2 łyżeczki mielonego kuminu indyjskiego
 
Batat obierz i pokrój w kostkę. Batat i buraki gotuj na parze przez 15 minut, by  zmiękły. Następnie rozgrzej w garnku oliwę, dodaj drobno pokrojoną cebulę i zeszklij przez 5–7 minut. Dodaj kumin, następnie batat i buraki. Podsmaż kilka minut. Wlej wywar i  gotuj na niewielkim ogniu ok. 30 minut. Zupę zmiksuj, dopraw solą i  pieprzem. Podawaj z  koperkiem, pokruszoną fetą i  kaszą gryczaną. Możesz ją też podać z ugotowanym na półtwardo, pokrojonym w kostkę jajkiem.