Orzechy są znakomitym dodatkiem do potraw słodkich i wytrawnych oraz przekąską odpowiednią o każdej porze dnia - dostarczą energii oraz uzupełnią niedobór witamin i minerałów. Dlaczego jeszcze powinny na stałe znaleźć się w naszej diecie?
Orzechy laskowe obniżają stres
Żyjesz w stresie, nie zawsze dbasz o odpowiednio zbilansowaną dietę? Wysoka zawartość witaminy E w orzechach laskowych uchroni organizm od stresu oksydacyjnego, który może przyczynić się do rozwoju wielu dolegliwości.
Orzechy włoskie pozwalają żyć dłużej
Według naukowców z Uniwersytetu w Maastricht, jedzenie kilku gramów orzechów dziennie (w tym orzechów włoskich) zmniejsza śmiertelność wśród osób, które je spożywają. Orzechy to bomba witaminowa, przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz nerwowego.
Orzechy nerkowca pozytywnie wpływają na wygląd
Orzechy te mają nie tylko niepowtarzalny smak, ale także niezwykłe właściwości. Dzięki zawartości cynku i miedzi poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci.
Migdały pilnują poziomu energii
To idealna zimowa przekąska, bogactwo magnezu oraz witaminy E, które w organizmie odpowiedzialne są za stabilizowanie poziomu energii. Migdały powinny być spożywane przez pasjonatów sportów zimowych. Są źródłem manganu i fosforu, który dba o kości i tkanki łączne.
Pistacje niwelują uczucie zmęczenia
Miedź zawarta w pistacjach przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz chroni układ nerwowy. Te drobne orzechy są także bogate w magnez, który zmniejsza uczucie senności i zmęczenia.
mat.pras. Bakalland