1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie
  4. >
  5. Zioła na odchudzanie

Zioła na odchudzanie

123rf.com
123rf.com
Zobacz galerię 6 Zdjęć
Zioła od wieków pomagają zrzucić zbędne kilogramy. Jak każdego roku, sezon na odchudzanie przed wakacjami właśnie się rozpoczął, więc tym razem, zamiast kupować gotowe, drogie i wspomagane chemią herbatki odchudzające, sięgnijmy do ich bazy i same wykorzystajmy dobroczynne działanie ziół. Dzięki temu bezpieczniej i skuteczniej wejdziemy w zeszłoroczne bikini.

Nasze pra- pra- prababcie nie jeździły do centrum spa na kurację odchudzającą. Nie stosowały drogich kremów ani tabletek, opartych na chemicznych recepturach. Zanim przemysł kosmetyczny rozwinął swe skrzydła i stał się dostępny dla każdego, kobiety korzystały z darów natury, by wspomóc proces odchudzania. Oto pięć ziół, które pomogą Ci zrzucić zbędne kilogramy na nadchodzące lato.

Yerba Mate

Herbatka  z suszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego, bogatego źródła alkaloidów purynowych (kofeina, teobromina), polifenoli (kwas chlorogenowy), saponinów, minerałów oraz witamin (A, B1, B2, C, E) i antyoksydantów. Już niewielka porcja naparu (kilka łyków) powoduje uczucie sytości, zmniejsza chęć jedzenia, przyśpiesza przemianę materii, obniża wchłanianie cukrów w w przewodzie pokarmowym oraz obniża poziom cholesterolu, a także glukozy i insuliny we krwi, dzięki czemu organizm aktywniej spala zapasy tłuszczu. Poza tym, mate skutecznie pobudza do działania -  usuwa zmęczenie, poprawia koncentrację i sprawność psychofizyczną, nie podnosząc przy tym ciśnienia. To bardzo dobra alternatywa dla kawy (zwłaszcza dla wysokociśnieniowców) – mocniej aktywuje i dostarcza te składniki, które kawa wypłukuje z organizmu. Zalewaj ok. 4-5 łyżeczek suszu gorącą (nie wrzącą) wodą i pij - te same liście możesz zaparzać kilka razy.

Mniszek pospolity

Zawiera  wiele garbników, związków seskwiterpenowych, triterpenowych, inuliny, fitosteroli i garbnik, a także potas, magnez, krzem i witaminy: C i B. Wywar z tej rośliny pobudza czynności wątroby (zwiększa produkcję żółci, ułatwiając jej przepływ do dwunastnicy), poprawia przemianę materii, usuwa toksyny z organizmu (a one też powodują powstawanie cellulitu). Mniszek obniża również poziom cukru we krwi, podnosi odporność, reguluje zaburzenia miesiączkowania i jajeczkowania. 2 łyżki rośliny zalej 2 szklankami ciepłej (nie gorącej) wody, podgrzej na ogniu pod przykryciem, nie doprowadzając do wrzenia. Pij po pół szklanki wywaru przed jedzeniem. Uwaga! Nie myl mniszka z mleczem – ten drugi jest trujący!

Fiołek trójbarwny

Ten piękny kwiatek jest źródłem flawonoidów (rutyna, kwercetyna violutozyd), karotenoidów, beta-karotenu, antocyjanów, saponin, garbników, soli mineralnych i alkaloidów. Napar z tej rośliny poprawi przemianę materii i pomoże odtruć organizm. Dodatkowo, pomoże Ci zadbać o cerę, zlikwidować młodzieńcze wypryski oraz oczyścić układ moczowy (dzięki działaniu moczopędnemu). 2  łyżki ziółka zalej 2 szklankami wrzątku, a potem gotuj przez 5 minut pod przykryciem, ostudź, odcedź i pij po szklance wywaru dwa razy dziennie.

Kruszyna pospolita

Ten krzew skrywa w swej korze antrazwiązki (pochodne antracenu) w postaci utlenionej (antrachinon), a także  flawonoidy, garbniki, saponiny i sole mineralne. Kruszyna aktywuje funkcje jelita grubego, działając przeczyszczająco. Napar z kory stymuluje również produkcję żółci. Uwaga! Świeża kruszyna jest trująca, dopiero  w procesie suszenia trujące związki ulegają rozkładowi. Poza tym przeciwwskazaniem do stosowania kruszyny są m.in.:okres ciąży i karmienia piersią, miesiączka, hemoroidy, stany zapalne narządów jamy brzusznej, bóle brzucha o nieustalonej przyczynie, ostre choroby zapalne jelit . Szklanką wody  zalej i zaparz łyżkę wysuszonej kory i gotuj przez 15 minut. Pij maksymalnie 2 razy dziennie pół szklanki wywaru.

Czerwona herbata

Herbata półfermentowana jest zwana przez Amerykanów „zabójcą tłuszczu”. I słusznie, bo badania kliniczne dowiodły jej skuteczności (w przypadku 88% badanych). Nie tylko spala tkankę tłuszczową, ale poprawia przemianę materii, wspomaga w pracy wątrobę, redukuje cholesterol, oczyszcza i wzmacnia organizm. Zawiera garbniki, alkaloidy, flawonoidy, minerały (wapń, magnez, cynk, mangan, miedź, selen) i witaminę C oraz przeciwutleniacze. Stosunkowo niska zawartość kofeiny t taniny jest bezpieczna dla żelaza. Zaparzaj jedną łyżeczkę herbaty szklanką gorącej (95º) przez ok. 3-5 minut – pij ok 3-5 filiżanek dziennie (te same liście można zaparzać nawet 3 do 5 razy).

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze