Zmarzłaś? A może dopadło Cię przeziębienie?

Fot. iStock

Jesień w tym roku jest wyjątkowo Złota, jednak zmienność aury sprawia, że łatwo się przeziębić. Warto dbać o siebie poprzez właściwe odżywianie.

Dostarczanie właściwych składników odżywczych daje naszemu organizmowi moc ochrony przed wszelkimi wirusami, z którymi stykamy się na co dzień.

Jeżeli jednak jakiś wirus okazał się silniejszy od Ciebie, przyrządź wzmacniającą zupę Urad Dal, która ma silne działanie przeciwzapalne.

Składniki na 4 porcje:

1 szklanka urad dalu ( łuskana fasola mungo)

1 cebula

1/2 łyżeczki chili w proszku

1 ząbek czosnku

kawałek imbiru wielkości połowy kciuka

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki ziarenek kminu rzymskiego

1/2 łyżeczki garam masali

2 łyżki oliwy

3 szklanki wody

pęczek kolendry

Sposób przygotowania:

Wyciśnięty czosnek i starty imbir mieszamy na pastę. W garnku na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy poszatkowaną cebulę, pastę imbirową i kmin. Smażymy przez minutę, następnie dodajemy wodę i dorzucamy przepłukaną łuskaną fasolkę mungo (nie mylić z fasolką mung!). Dosypujemy kurkumę i garam masalę i gotujemy na małym ogniu około 30 minut, aż fasolka będzie zupełnie miękka. Po ugotowaniu zupę można zmiksować. W miseczkach posypujemy dużą ilością świeżej kolendry.

Przyprawę gram masala możesz przyrządzić samodzielnie

Wystarczy zmielić ( np. w młynku do kawy) 2 łyżki kminu rzymskiego, 1 łyżka ziarenek kolendry, 1 łyżka kardamonu, 1 łyżka pieprzu, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 4 goździki, 3 liści laurowe, 1 łyżka cynamonu.

Fasola mungo (łac. Vigna mungo) inaczej urad dal to gatunek z rodziny bobowatych, pokrewna fasoli mung. W wersji podstawowej sprzedawana jest w postaci czarnego groszku,

jednak spotyka się także jej złoto-zielone ziarna.

Często fasolę mungo nazywa się czarną lub złota soczewicą.

Urad, rdzennie jest rośliną indyjską i do dziś uprawiana jest głównie tam. Zazwyczaj serwuje się ją ugotowaną. Można ją także mielić na mąkę, lub ugotowaną, na pastę.

Do kupienia w sklepach stacjonarnych jak i internetowych ze zdrową żywnością.

Zobacz przepis na inną fantastyczną zupę!

Jeżeli chcesz poznać ZUPY MOC, przyrządzić nowatorskie kompozycje pełne uodparniających, regenerujących  czy odchudzających właściwości, zamów książkę Moniki Mrozowskiej  w cenie specjalnej.

Książka dostępna w E-sklepie oraz w dobrych księgarniach

O Autorce:

Monika Mrozowska

Aktorka, wegetarianka, propagatorka zdrowego, ekologicznego odżywiana. Z pasją angażuje się w akcje prozdrowotne, przede wszystkim związane z edukacją żywieniową. Autorka i współautorka książek kulinarnych – m.in. Zupy MocSłodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie, Ekologiczna, Ekonomiczna Kuchnia. Współautorka książek: Uczta dla dwojga, Uczta dla maluszka.