fbpx

Leśna zupa grzybowa – aksamitny smak i niepowtarzalny aromat wspaniałych świąt

Leśna zupa grzybowa – aksamitny smak i niepowtarzalny aromat wspaniałych świąt

Zupa grzybowa to dla wielu osób tradycyjne danie, bez którego świąteczne menu byłoby co najmniej niepełne. Cudowny aromat grzybów unoszący się w całym domu doskonale buduje świąteczny nastrój, zaostrza apetyt i sprawia, że wręcz nie można doczekać się chwili, kiedy wszyscy zasiądą razem przy świątecznym stole.

Poniżej przedstawiamy przepis na aksamitną, bogatą w smaku zupę grzybową, pełną pysznych leśnych grzybów. Zupa idealnie sprawdzi się na wigilijnym stole, oraz jako pyszne danie podczas całych świąt Bożego Narodzenia. Można ją podać z uszkami, grzankami czy pieczywem albo serwować bez dodatków na przykład w filiżankach.


Składniki:

  • 40 g suszonych borowików lub podgrzybków Devaldano
  • 1 cebula
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mleka
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • śmietana kremówka (opcjonalnie)
  • pół szklanki białego, wytrawnego wina (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Suszone grzyby zalać w miseczce ciepłą wodą (ok 1,5 szklanki) i odstawić na co najmniej pół godziny. Po tym czasie odsączyć grzyby, ale wywar z namaczania zachować.
  • W głębokim garnku lub rondelku rozpuścić 2 łyżki masła, dodać drobno pokrojoną cebulę i delikatnie zeszklić.
  • Dodać na patelnię odsączone grzyby z połową wywaru pozostałego po namaczaniu, posolić i dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając do czasu częściowej redukcji wody.
  • Dorzucić posiekaną natkę pietruszki i całość zalać winem (opcjonalnie)
  • Zwiększyć ogień i po ok. 3 minutach dolać bulion, resztę wywaru z namoczonych grzybów wymieszać i dodać mleko
  • Zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 15 minut.
  • Doprawić do smaku solą pieprzem i ulubionymi przyprawami.
  • Odstawić z ognia i dodać 2 rozgniecione ząbki czosnku.

 

?>