1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Felietony

Rozgość się w swojej kuchni!

Katarzyna Błażejewska-Stuhr (Fot. Krzysztof Opaliński)
Katarzyna Błażejewska-Stuhr (Fot. Krzysztof Opaliński)
Jaki masz stosunek do gotowania? moim zdaniem to jedna z podstawowych umiejętności samodzielnego człowieka, która nie tylko nie ogranicza, ale daje wolność. Dzięki temu możemy kontrolować to, co jemy, i lepiej dbać o zdrowie. ale korzyści jest więcej.

Z jednej strony tempo życia jest coraz szybsze, gotowe dania są na wyciągnięcie ręki i często wcale nie w dużo wyższej cenie, a samodzielne gotowanie może wydawać się trudne lub czasochłonne. Z drugiej – mamy coraz więcej udogodnień: miksery, roboty kuchenne oraz przepisy z całego świata i składniki dostępne na kliknięcie niemal od ręki. Popatrzmy na gotowanie jako na inwestycję w zdrowie i dobre samopoczucie.

Dlaczego warto wziąć gary w swoje ręce? Przede wszystkim mamy pełną kontrolę nad jakością składników, które wchodzą w skład potraw. Unikamy sztucznych dodatków, konserwantów, niskiej jakości półproduktów, a także nadmiaru soli czy cukru, co ma ogromne znaczenie dla zdrowia.

Gotowanie pozwala dostosować dietę do naszych preferencji żywieniowych, a przede wszystkim do celów zdrowotnych. I nie chodzi o to, że jeśli lubię kotlet schabowy, to jedząc w domu, mam wolność i mogę jeść go codziennie. Skupiłabym się raczej na celu – chcę zadbać o zdrowe serce (lub unikać zaparć albo zapobiec cukrzycy) – i zgodnie z tym planem dobieram składniki i przepisy.
Z całą pewnością gotowanie w domu jest tańsze niż jedzenie w restauracjach lub zamawianie dań na wynos. Najczęściej korzystamy z produktów sezonowych, a robiąc zakupy u sprawdzonych producentów i rolników, możemy zaopatrzyć się taniej w lepszej jakości składniki. Bo przecież każde danie zaczynamy przygotowywać, robiąc zakupy!

Wspólne gotowanie w domu może wzmacniać więzi rodzinne i pomagać dzieciom czy innym bliskim poznawać techniki nowej sztuki – uczestnictwo w warsztatach kulinarnych, wspólne wyszukiwanie i przygotowywanie nowych przepisów to może być świetna przygoda (pod warunkiem, że nikt nie będzie czuł się wykorzystywany chociażby do sprzątania kuchni). Warto zaangażować bliskich, niech pomogą na przykład w robieniu zakupów albo w obieraniu czy krojeniu. Lub poprośmy, by zabawiali nas rozmową!
Otwartość na gotowanie daje nam również możliwość eksperymentowania z różnymi smakami i technikami kulinarnymi. Możemy rozwijać swoje umiejętności, doskonalić się, a dzisiejszy dostęp do Internetu czy kursów daje niemal nieograniczone możliwości poszukiwania wiedzy, składników i nowych przepisów.

Od czego zacząć? Oto kilka kroków, które pomogą rozpocząć (lub kontynuować z satysfakcją) tę nową kuchenną przygodę.
• Na początku stwórz plan posiłków na kilka dni do przodu – możesz zminimalizować stres i chaos w kuchni oraz marnowanie produktów. Sporządź listę potraw i zakupów, aby mieć wszystko pod ręką, a potem tylko siekaj i podpiekaj!
• Jeżeli dopiero zaczynasz przygodę z kuchnią, wybieraj proste przepisy, które nie wymagają skomplikowanych technik ani wielu składników. Pamiętaj, że nawet najlepszym szefom kuchni czasem coś nie wychodzi!
• Nie bój się eksperymentować z nowymi smakami, ale jeżeli zaczynasz przygodę kulinarną, bazuj na sprawdzonych przepisach.
• Jeżeli nie masz czasu, szukaj wsparcia w gotowych produktach – na przykład kupuj mrożone warzywa lub gotowe sosy (sprawdzaj zawsze, czy ich skład jest możliwie prosty i zdrowy).
• Jestem zwolenniczką przygotowywania większych porcji jedzenia i dzielenia ich, a następnie na przykład zamrażania (aby cieszyć się efektami swojej pracy, gdy mamy mniej czasu).
• Zbieraj sprawdzone i udane przepisy, potem, gdy w głowie będzie pustka, możesz przypomnieć sobie, co umiesz przygotowywać i lubisz jeść!

Życzę smacznego.

Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyczka kliniczna, psychodietetyczka. Autorka bloga kachblazejewska.pl, współautorka książki „Kobiety bez diety. Rozmowy bez retuszu”, Burda Media Polska.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze