Odbędą się m.in.:
SOBOTA
- pokaz kulinarny Karoliny i Macieja Szaciłło pt. "Jedzenie które poprawia nastrój", podczas którego autorzy zaprezentują dania z ich najnowszej książki. Autorzy pokażą, jak korzystając z wielu naturalnych narzędzi (m.in. przypraw) powrócić do równowagi.
godz. 12:00, wstęp wolny
- Wykład Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr pt. "Jeść jak król" godz. 18:00, wstęp wolny
- Wykład Hanny Stolińskiej Fiedorowicz pt. "O umiarkowanym jedzeniu i piciu". Będzie m.in. o tym jak odżywiać się na co dzień, by jak najdłużej cieszyć się zdrowiem i radością jedzenia. Czy zdrowe odżywianie w XXI wieku jest trudne? Czym jest dieta oparta na nieprzetworzonych produktach pochodzenia roślinnego?
godz 18:20, wstęp wolny
NIEDZIELA
- warsztaty kulinarne z Jolantą Naklicką-Kleser. Będziecie mieli okazję samodzielnie przygotować kiszonki wg przepisów z książki "Zdrowe przetwory", a słoiczki zabrać do domu. NIEDZIELA, godz. 12:00.
Uwaga! Na warsztaty obowiązują zapisy. Formularz zapisu znajdziecie tutaj:
Zapraszamy także do strefy Zwierciadła i SENSu w której kupicie wszystkie książki z rabatem 25%.
Pełny program Festiwalu na stronie wydarzenia:
Tym razem hasłem przewodnim Festiwalu będzie wezwanie „Królewski stół” – pragniemy, aby jedzenie godne króla zagościło na naszych codziennych stołach.
Warszawski Festiwal Kulinarny łączy idee festiwalu, targów i konferencji z dobrym jedzeniem w roli głównej. Będzie promował idee związane z równoważonym rozwojem, bezpieczeństwem żywnościowym i sprawiedliwym handlem.
II edycja Festiwalu przyczyni się do poszerzenia wiedzy dotyczącej kulinarnych korzeni kuchni polskiej, a także warszawskiej. Odkryjemy tajemnice królewskiego stołu oraz Warszawy dwudziestolecia międzywojennego. Będziemy rozmawiali o tym, jak historyczne zwyczaje żywieniowe inspirują nas dziś