Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że to, co jemy, w 70 procentach decyduje o naszym zdrowiu.
To właśnie wraz z pokarmami dostarczamy organizmowi niezbędnych dla zdrowia witamin i
minerałów, przeciwutleniaczy zapobiegających i leczących choroby oraz przeciwdziałających negatywnemu wpływowi środowiska. Warzywa i owoce dzięki zawartym w nich fitoskładnikachchronią organizm przed bakteriami, wirusami i drobnoustrojami.
Kapusta to jedno z najważniejszych warzyw stosowanych w fitoterapii. Ma niezwykłe właściwości lecznicze i jest stosowana w wielu chorobach na surowo, kiszona i gotowana. Jeżeli ktoś uważa, że jest ciężkostrawna, wystarczy dodać do niej odrobinę kminku. Sok z kapusty jest jednakże lekkostrawny i pomaga w wielu schorzeniach.
Kapusta głowa pusta
- 100 g kapusty
- 1 marchewka
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka oleju lnianego
Wyciskamy sok z kapusty, marchewki i jabłek w wyciskarce do soków lub w sokowirówce. Dodajemy łyżeczkę
oleju lnianego. Mieszamy.
Przepis pochodzi z książki Katarzyny Błażejewskiej „Koktajle dla zdrowia i urody, czyli jak zamieszać w swoim życiu”, Wydawnictwo Zwierciadło, 2015. Książka do kupienia w naszej księgarni.