Dieta ma bardzo duże znaczenie dla zdrowia. Na znaczeniu zyskuje dziedzina dietetyki zajmująca się badaniem wpływu składników z diety, na przykład poszczególnych aminokwasów lub kwasów tłuszczowych na komórki układu odpornościowego. Miksowane lub wyciskane soki dostarczają nam składniki wzmacniające odporność organizmu.
Olej lniany jest bogatym źródłem naturalnych kwasów tłuszczowych omega-3, które mają działanie przeciwzapalne i pozwalają szybciej pokonać infekcje.
Shrek
- 4 pomidory
- 3–4 liście jarmużu
- 1 ogórek
- 2 łodygi selera naciowego
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka oleju lnianego
- ½ szklanki wody
Pomidory, jarmuż, ogórek, seler, natkę wyciskamy w
wyciskarce do soków lub w sokowirówce. Wodą przepłukujemy pojemnik urządzenia i wlewamy ją do koktajlu. Dodajemy łyżeczkę oleju lnianego i mieszamy.
Przepis pochodzi z książki Katarzyny Błażejewskiej „Koktajle dla zdrowia i urody, czyli jak zamieszać w swoim życiu”, Wydawnictwo Zwierciadło, 2015. Książka do kupienia w naszej księgarni.