Koktajle dodają energii, dostarczają składników odżywczych, można je tworzyć z ulubionych składników na wiele sposobów.
Pijąc miksowane lub wyciskane soki, dostarczamy organizmowi zawarte w warzywach i owocach fitoskładniki, które chronią organizm przed bakteriami, wirusami i drobnoustrojami.
Koktajl „Zielono mi” jest bombą z witaminą C. Dodatkowo trawa cytrynowa, a w szczególności zawarty w niej olejek eteryczny o nazwie cytral, wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwutleniające.
- 1 cytryna
- 1 jabłko
- 1 pęczek natki pietruszki
- odrobina trawy cytrynowej
- 1 szklanka wody
Cytrynę, jabłko, natkę i trawę cytrynową wyciskamy w wyciskarce do soków lub w sokowirówce. Pojemnik urządzenia przepłukujemy wodą i dodajemy ją do koktajlu. Mieszamy.
Przepis pochodzi z książki Katarzyny Błażejewskiej „Koktajle dla zdrowia i urody, czyli jak zamieszać w swoim życiu”, Wydawnictwo Zwierciadło.