Food Lab Studio – paszport do świata kulinariów

Polacy lubią dobrze zjeść, wielu próbuje własnych sił gotując, inspiruje się programami kulinarnymi i śledzi popularne blogi poświęcone jedzeniu. Mimo to stresujemy się codziennym gotowaniem, bo nie jesteśmy pewni własnych umiejętności, a chcemy jak najlepiej karmić najbliższych. A przecież jedzenie to nie tylko konieczność, ale i przyjemność. Dla wszystkich, którzy chcą poznać przepis na kulinarny sukces Food Lab Studio przygotowało bogatą ofertę warsztatów prowadzonych przez najlepszych kucharzy i cukierników.


Na warszawskim Mokotowie od lutego 2015 r. działa największe kulinarne studio w Polsce – Food Lab Studio. Jego założycielem jest Grzegorz Łapanowski, pasjonat gotowania oraz juror w programie Top Chef. W życiu kieruje on się mottem: „Żyję by jeść, gotuję by żyć. I kocham to, co robię”. Dzięki temu powstało wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Polski, stworzone przez i dla pasjonatów sztuki gotowania.

Food Lab Studio to blisko 400 metrów kwadratowych przestrzeni, w której znajdują się w pełni wyposażone, mobilne wyspy warsztatowe z 40 stanowiskami do gotowania. Studio urzeka industrialnym i skandynawskim klimatem, a także domową atmosferą. Na żądnych wiedzy czeka również spora biblioteka, która aktualnie wyposażona jest w ponad tysiąc książek kucharskich.

 

Warsztaty dla każdego

W Food Lab Studio organizowane są m.in. warsztaty kulinarne, które prowadzą najlepsi kucharze i cukiernicy. Oferta warsztatów jest bardzo różnorodna, dzięki czemu każdy, bez względu na umiejętności, znajdzie coś dla siebie.

Oferta warsztatów

  • Kulinarne Prawo Jazdy to warsztaty dla tych, którzy chcą poczuć się pewnie w kuchni, zachwycić domowników lub zaimponować znajomym. Podczas cyklu 5 spotkań uczestnicy opanują techniki krojenia, nauczą się własnoręcznie porcjować kurczaka, filetować ryby oraz przygotowywać ciasto ptysiowe – dowiedzą się wszystkiego, co niezbędne do przygotowania smacznych i kreatywnych dań na każdą okazję.

Terminy spotkań:

  • 3 listopada – Techniki krojenia, warzywa, buliony
  • 13 listopada – Sosy i makarony
  • 17 listopada – Ryby i owoce morza
  • 24 listopada – Mięso i drób
  • 1 grudnia – Dania z jaj i desery
  • Warsztaty tematyczne – to spotkania organizowane zgodnie z kalendarzem sezonowości. W najbliższym czasie, podczas warsztatów dla rodziców z dziećmi, będzie można przekonać się, jak wiele zastosowań w kuchni ma dynia. Uczestnicy przygotują z niej potrawy na słono i słodko. Kolejne spotkanie skierowane jest do miłośników gęsiny – w ramach ogólnopolskiej akcji Gęsina na Świętego Marcina pod okiem Jurka Sobieniaka uczestnicy przygotują przystawkę, danie główne, a nawet deser, w których pierwsze skrzypce zagra właśnie gęś.

Terminy spotkań:

  • 14 października – Europejskie inspiracje Davida Gaboriaud
  • 24 października – Warsztaty Tomka Jakubiaka: autorskie przepisy z menu restauracji Gar Jakubiaka
  • 8 listopada – Warsztaty dla dzieci i rodziców: dynia
  • 9 listopada – Gęsina na Świętego Marcina