Zobacz galerię
9 Zdjęć
Wprawdzie nie mają nadzienia, za to najczęściej pokrywa je czekoladowa lub inna kolorowa polewa z posypką. Sufganijot, czyli pączek izraleski
Te ciastka jada się w Izraelu z okazji obchodów święta Chanuka. Przygotowuje się je, tak jak nasze, z drożdżowego ciasta i smaży na głębokim tłuszczu. Różnią się sposobem nadziewania. Nasze nadziewa się z boku, a sufganijot szprycą cukierniczą od góry. Na górze dekoruje się je kroplą dżemu lub galaretki, potem posypuje cukrem pudrem. (Fot. iStock)
Jeśli myślicie, że pączki i faworki to tylko polska tradycja jesteście w błędzie. Słynne ciastka w różnych krajach mają swoje nazwy i nieco inne formy. Łączy je jednak jedno: są jednakowo „małozdrowe” i podobnie pyszne. Pączkożercy świata, łączmy się!
- Polecane
- Popularne
- Najnowsze