Południe Portugalii, a dokładniej słynący z pięknych plaż region Algarve, szczyci się doskonałymi potrawami z owoców morza. Najpopularniejsza jest tu cataplana, czyli danie z owoców morza, czasem z dodatkiem kurczaka lub wieprzowiny, duszone w specjalnym, miedzianym naczyniu z przykrywką, zwanym cataplana. Przypomina ono zamknięta muszlę. Dzięki jego zastosowaniu, dania gotują się szybko, zachowują swój smak i aromat oraz są zdrowsze, ponieważ używa się mniej tłuszczu. Co prawda, większość z nas nie ma tego wspaniałego naczynia, ale spróbujmy osiągnąć podobny efekt przy pomocy dostępnych nam sprzętów.
Potrzebne składniki:
- 20 dag ugotowanego ryżu
- 20 dag kiełbasy portugalskiej (np. chorizo)
- 12 dag polędwiczki wieprzowej
- 20 dag surowego boczku
- 20 dag małży sercówek
- 1 langusta
- 4 obrane krewetki black tiger
- ½ szklanki koktajlowych krewetek
- 15 dag mięsa małży
- 60 dag pomidorów
- 12 dag zielonego groszku
- 30 dag cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka kopru
- sok z cytryny
- sól i pieprz
- szafran
Sposób przygotowania:1. Groszek, czosnek i posiekaną cebulę podsmażamy na oleju.
2. Dodajemy pokrojone i obrane pomidory oraz owoce morza i dusimy około 10 minut.
3. Dodajemy pokrojoną kiełbasę, boczek i polędwiczkę i dusimy kolejne 5 minut.
4. Wsypujemy ryż, przyprawy i skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie dusimy całość pod przykryciem jeszcze przez 20 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Więcej informacji na temat Portugalii można znaleźć na stronie: oraz na Facebook’u