Biszkopt na białkach to ciasto, które składa się z kilku bazowych składników. Najważniejszą rolę odgrywają w nim jajka. Co jeszcze jest potrzebne do przygotowania lekkiego, puszystego wypieku?
Biszkopt to niezwykle lekkie ciasto, które często stanowi podstawę tortów. Można też jeść go samodzielnie, ponieważ ten delikatny wypiek, jest pyszny sam w sobie. Aby zrobić nie potrzeba wielu składników. Jak sugeruje nazwa, kluczową rolę w przygotowaniu ciasta odgrywają jajka. Jednak nie są one jedynym składnikiem. Co trzeba mieć pod ręką w trakcie pieczenia biszkoptu? Oto lista niezbędnych produktów:
- 7 jajek;
- 200 g cukru (około 1 szklanki);
- 140 g mąki pszennej (około 1 szklanki);
- 50 g mąki ziemniaczanej (⅓ szklanki).
Aby przygotować biszkopt na białkach nie trzeba mieć zaawansowanych zdolności cukierniczych. Przepis na to ciasto składa się z kilku łatwych kroków, ponieważ sekretem udanego biszkoptu są przede wszystkim wysokiej jakości produkty. Jest jednak kilka wskazówek, o których warto pamiętać podczas pieczenia ciasta. Od czego należy zacząć?
Przepis na biszkopt sugeruje, aby na początek przygotować jajka. Przygotowanie ma polegać na wyciągnięciu ich z lodówki i dostosowaniu do temperatury pokojowej. Gdy jaja będą się grzać, można wyciąć okrągły kawałek papieru do pieczenia, a następnie wyłożyć nim dno formy. Później warto od razu rozgrzać piekarnik do 180°C.
Następnie można zabrać się za obróbkę jajek. Aby zrobić biszkopt na białkach, trzeba najpierw oddzielić je od żółtek. Następnie białka należy ubić na pianę. Gdy zawartość miski zacznie sztywnieć, powinno się stopniowo dodawać do niej po łyżce cukru. Całość trzeba ciągle ubijać, aby słodzik całkowicie rozpuścił się w białkach.
Kolejnym krokiem przepisu na biszkopt na białkach jest uzupełnienie piany o wcześniej oddzielone żółtka. Nie należy wlewać ich wszystkich naraz. Dodawanie żółtek musi przebiegać stopniowo, a całą masę trzeba nieustannie ubijać. Kiedy wszystkie żółtka znajdą się w misce, mikser powinien pracować jeszcze przez ok. 5 minut. Po wyłączeniu maszyny masa powinna być gęsta i puszysta.
Aby zrobić biszkopt na białkach do powstałego kremu, należy dodać wymieszane uprzednio składniki suche. Trzeba robić to stopniowo i delikatnie, żeby piana nie opadła podczas łączenia produktów.
Na koniec pozostaje już tylko z ostrożnością przełożyć masę do przygotowanej formy, a następnie umieścić ją w rozgrzanym piekarniku. Biszkopt na białkach powinien piec się ok. 40 minut.
Poziom gotowości ciasta warto kontrolować na podstawie zarumienienia. Można też użyć długiej wykałaczki, która po wyciągnięciu z gotowej masy powinna być sucha. Po zakończeniu pieczenia, biszkopt można wyciągnąć z piekarnika lub zostawić do ostudzenia przy otwartych drzwiczkach urządzenia.
Biszkopt na białkach to ciasto, które lubi towarzystwo kremów, świeżych owoców, a także słodkich konfitur czy musów. Do biszkoptu pasuje też bita śmietana, serek mascarpone albo galaretka. Ten wypiek można podawać naprawdę na wiele sposobów.
Współpraca reklamowa