Z badań przeprowadzonych przez TNS OBOP aż 56 proc. Polek nie zmienia nic w swojej diecie, gdy zachodzi w ciążę.
Jak twierdzą badacze, ten brak zmiany diety podczas ciąży wynika z niedostatecznej wiedzy Polek na temat odżywiania w okresie ciąży.
Z drugiej strony, choć w ankietach prawie połowa Polek przyznała, że ciężarna powinna jeść więcej warzyw i owoców, to jedynie 17 proc. z nich stosowało się do tych zaleceń gdy były w ciąży.
Warzywa i owoce zawierają witaminy i składniki niezbędne do prawidłowego rozwoju płodu, jak karotenoidy czy foliany, które zmniejszają ryzyko pojawienia się wad układu nerwowego, a samej ciężarnej poprawiają przemianę materii.
Zgodnie z zaleceniami lekarzy i dietetyków, kobieta w ciąży powinna spożywać w II i III trymestrze ciąży około 500 gram warzyw i 400 gram owoców dziennie.
Badania wykazały też, że mało Polek zwraca uwagę na to, by podczas ciąży wzbogacić dietę o białe mięso, ryby (najlepiej śledzie, a jak najmniej łososi i tuńczyków) czy przetwory mleczne.
Kobiety w ciąży powinny uważać z wszelkimi suplementami, pić nie więcej niż dwie filiżanki kawy dziennie, zrezygnować z alkoholu.
Ważne jest by sobie uświadomić, że w ciąży nie je się za dwoje ale dla dwojga.