Składniki dla 4 osób: 8 liści kapusty włoskiej, 2 szklanki kaszy gryczanej,
1,5 l bulionu drobiowego, 3 liście laurowe Prymat, 2 pokrojone w kostkę słodkie cebule, 4 posiekane ząbki czosnku, 200 g pokrojonego w plastry wędzonego boczku, 100 g ugotowanych borowików, 100 g ugotowanych podgrzybków, 100 g kurek, 1 pęczek natki pietruszki, 5 łyżek oleju lnianego, 100 g sera wędzonego, 2 białka, sól, czarny pieprz, majeranek Prymat do smaku
Na rozgrzanym oleju podsmażyć kaszę gryczaną i zalać wodą. Dodać liście laurowe, zagotować i piec pod przykryciem 30 minut w temperaturze 120°C. Boczek podsmażyć na suchej patelni z cebulą, czosnkiem i grzybami leśnymi. Po kilku minutach doprawić do smaku. Liście kapusty zblanszować we wrzątku przez około 5 minut, a następnie zahartować w zimnej wodzie z lodem. Do wystudzonej kaszy gryczanej dodać boczek z grzybami, sztywną pianę z ubitych białek i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Na każdy liść kapusty nałożyć farsz z kaszy, zwinąć i ułożyć w kamionkowym naczyniu. Podlać bulionem, przykryć i piec 30 minut w temperaturze 150°C. Tak przygotowane gołąbki podawać z powstałym podczas pieczenia sosem. Przepis z książki Roberta Sowy "Życie kocha jeść. Nowoczesna kuchnia z regionalnymi akcentami." Książka już do kupienia w naszej księgarni.