1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pieczona Kaczka z Jabłkami

Stanisław Bobowski Szef Kuchni Radisson Blu Hotel, Kraków podaje przepisy na swoje wielkanocne specjalności.

Składniki 1 kaczka (o wadze około 2 kg) 1 łyżka suszonego estragonu 1 łyżka suszonego majeranku 2 łyżki oleju 1 i 1/2 jabłka ze skórką 2 - 3 łyżki soku malinowego lub konfitury malinowej sól i pieprz do smaku Kluseczki do kaczki: 3 jajka 125 ml gęstej kwaśnej śmietany 18% 250 ml mąki pszennej sól Przygotowanie kaczki: Kaczkę wysmarować oliwą z oliwek, natrzeć solą, majerankiem i estragonem. Do środka kaczki włożyć 1 i 1/2 jabłka pokrojonego na ćwiartki z wykrojonymi gniazdami. Otwór spiąć wykałaczkami i przepleść nicią kucharska. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Włożyć kaczkę do żaroodpornego garnka lub naczynia i wstawić do piekarnika. Piec przez 3 godziny. Wyjąć kaczkę z piekarnika i podawać na ciepło, skropioną wytopionym tłuszczem. Tłuszcz z kaczki można zachować i użyć do podsmażania ziemniaków. Podawać z żurawiną wymieszaną z sokiem lub konfiturą malinową i kluseczkami. Przygotowanie kluseczek: Do miski wbić jajka, dodać śmietanę, przesianą mąkę i szczyptę soli. Wymieszać na gładką masę. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić. Gdy woda będzie wrzała nabierać łyżeczką do herbaty ciasto i wkładać bardzo szybko do wrzątku. Po włożeniu ostatniej porcji ciasta, odczekać 5 - 10 sekund i od razu odcedzić na sicie. Kluseczki podawać lekko podsmażone na maśle i czosnku.  

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze