Składniki
- świeży łosoś
- ser typu feta
- makaron wielozbożowy
- jogurt naturalny
- pieprz kolorowy
- inne przyprawy do ryby, które lubisz
- cytryna
Sposób przygotowania
Łososia pieczemy 10 minut z plastrami cytryny w piekarniku, a następnie rozdrabniamy na kawałki.
Równocześnie, gotujemy w wodzie makaron penne wielozbożowy.
Przekładamy wszystko do formy do pieczenia.
Makaron mieszamy z łososiem. Układamy plastry sera typu feta. Wszystko doprawiamy dużą ilością kolorowego pieprzu.
Polewamy jogurtem naturalnym.
Przyprawiamy raz jeszcze (ja bardzo lubię pietruszkę) i zapiekamy przez 7 minut w rozgrzanym (po wcześniejszym pieczeniu łososia) piekarniku.
Podajemy ze świeżymi pomidorami oraz kiełkami słonecznika.
Uwaga! Jeśli wykorzystamy naszą umiejętność robienia kliku rzeczy w jednym momencie, ręczne zmywanie zajmuje więcej niż przygotowanie samej potrawy.
Podsumowanie przepisu
Czasami mamy ochotę na coś zdrowego, obiadowego, na ciepło, ale nie mamy na to czasu, a w naszej lodówce nie znajduje się tyle produktów ile w lodówce Jamiego. Co wtedy?