1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Torcik rabarbarowo – serowy z bitą śmietaną i truskawkami

Składniki
  • jajka 3 szt
  • cukier 4 łyżki
  • mąka 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • woda 1 łyżka
  • ser biały dwukrotnie mielony 200 g
  • kokos 4 łyżki
  • rabarbar 200 g
  • cukier puder 6 łyżek
  • laska wanilii 1 szt
  • śmietana 36 % 250 ml
  • truskawki 200 g
Sposób przygotowania
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę powoli dosypując cukier.
Gdy białka będą ubite powoli, po jednej łyżce dodajemy żółtka rozkręcone wcześniej z łyżeczką wody. 
Na koniec również porcjami wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Całość miksujemy ok. 15 minut.
Wylewamy ciasto na małą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.
Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na 2 blaty.

 

 

Masa :

Ser biały mieszamy z 4 łyżkami cukru pudru i podprażonymi wiórkami kokosowymi.

Dodajemy ziarenka wydrążone z laski wanilii.

Rabarbar kroimy w drobną kostkę.

Dosypujemy resztę cukru i gotujemy aż powstanie mus.

 

 

Całośc:

Wystudzony biszkopt smarujemy masą serową.

Układamy kilka pokrojonych truskawek.

Przykrywamy musem rabarbarowym i jeszcze jedną warstwą sera.

Przykrywamy drugą częścią biszkoptu.

Odstawiamy do lodówki do przegryzienia na ok. 1,5 godziny,

 

Przed podaniem dekorujemy ubitą śmietaną 36% i truskawkami.

Podsumowanie przepisu
Delikatny biszkopt przełożony słodko – kwaśnym nadzieniem z rabarbaru i kremowego serka mascarpone z wanilią ….  ozdobione puszystą śmietaną i truskawkami tworzy nieziemską całośc!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze