1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Uniwersalna tarta z owocami

Uniwersalna tarta z owocami

Fot. iStock
Fot. iStock
Zobacz galerię 3 zdjęcia
Lubicie tarty? Ja darzę je wielką sympatią za łatwość przygotowania, efektowny wygląd i rozwijanie kreatywności autora. Gdy brak pomysłu, czym uraczyć gości, tarty zawsze przyjdą nam z pomocą. Mnogość kombinacji przyprawia o zawrót głowy – na słodko i na słono, dla mięsożerców oraz w wersji wege, na każdą porę roku, na co dzień i od święta. Każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.

Dzisiejsza propozycja to przykład słodkiej tarty uniwersalnej, bo jakichkolwiek owoców się użyje, będzie smakować fantastycznie. Tym razem upiekłam ją z brzoskwiniami, ale nie mniej znakomicie udaje się z jabłkami, malinami, gruszkami, śliwkami i wiśniami. Jest z czego wybierać, więc... nie ma wymówek. Do dzieła!

Tarta z owocami i kremem śmietankowym

Składniki na formę o śr. 28 cm:
  • owoce dowolne (u mnie: brzoskwinie) 5-6 szt.
Spód:
  • 250 g mąki pszennej 
  • 125 ml miękkiego masła
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
Krem:
  • 100-150 ml śmietanki kremówki 30% 
  • 2 jaja
  • 100 g cukier
  • 50 g mąki pszennej
  • cukier z prawdziwą wanilią do posypania
Z mąki, masła, cukru, soli i śmietany zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy je na 30 minut do lodówki.

Następnie rozwałkowujemy je do stosownego rozmiaru i wylepiamy nim spód oraz boki wysmarowanej masłem formy na tartę. Ciasto równomiernie nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą lub grochem i podpiekamy przez 10-12 minut w temp. 180 stopni.

Na podpieczonym spodzie układamy pokrojone owoce i zalewamy kremem powstałym wskutek zmiksowania jaj ze śmietaną, cukrem i mąką.

Całość pieczemy około 30 minut w tej samej temperaturze do czasu, aż wierzch nam się ładnie zrumieni. Lekko przestudzoną tartę możemy posypać cukrem waniliowym.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze