1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Szarlotka Bardzo Leniwej Gospodyni

Świat Pachnie Szarlotką, Katarzyna Wrońska
Świat Pachnie Szarlotką, Katarzyna Wrońska
„Proste” często bywa równoznaczne z „doskonałe” lub przynajmniej „pyszne”|„Proste” często bywa równoznaczne z „doskonałe” lub przynajmniej „pyszne”|„Proste” często bywa równoznaczne z „doskonałe” lub przynajmniej „pyszne”|„Proste” często bywa równoznaczne z „doskonałe” lub przynajmniej „pyszne”|„Proste” często bywa równoznaczne z „doskonałe” lub przynajmniej „pyszne”|„Proste” często bywa równoznaczne z „doskonałe” lub przynajmniej „pyszne”|„Proste” często bywa równoznaczne z „doskonałe” lub przynajmniej „pyszne”|„Proste” często bywa równoznaczne z „doskonałe” lub przynajmniej „pyszne”|„Proste” często bywa równoznaczne z „doskonałe” lub przynajmniej „pyszne”|„Proste” często bywa równoznaczne z „doskonałe” lub przynajmniej „pyszne”|„Proste” często bywa równoznaczne z „doskonałe” lub przynajmniej „pyszne”

Fakt ten już dawno przestał być tajemnicą, że jako patentowany leniwiec uwielbiam nieskomplikowane receptury. Na szczęście, „proste”  często bywa równoznaczne z „doskonałe” lub przynajmniej „pyszne”. Ot, choćby tak, jak przepis na tę dzisiejszą szarlotkę. Soczyste jabłkowe nadzienie + przyjemnie chrupiący wierzch – jest smacznie oraz mało absorbująco czyli.. woda na mój młyn i sytuacja idealna.

Składniki
  • winne jabłka 1,5-2 kg
  • mąka pszenna 1,5 szklanki
  • cukier 1,5 szklanki
  • kasza manna 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • masło 170g
  • mielony cynamon do posypywania jabłek
Sposób przygotowania
  • Wszystkie suche składniki wkładamy do miski i mieszamy ze sobą łyżką.
  • Jabłka obieramy z skóry i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Formę smarujemy masłem.
  • Na dno wysypujemy 1/3 suchych składników, na które ścieramy na tarce 1/3 masła.
  • Na to wykładamy połowę owoców, które posypujemy cynamonem.
  • Następnie sypiemy znów 1/3 suchych składników, ścieramy na nie 1/3 masła oraz kładziemy pozostałe jabłka, które oprószamy cynamonem.
  • Ostatnią warstwę stanowi reszta suchych składników, obłożona wiórkami masła.
  • Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180C.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze