1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Zimowe ciasto z buraków i czekolady

(Fot. iStock)
Ostanie mrozy spustoszyły mój zapas korzeni. Zostawiłam je w domku na tarasie i nagły mróz zrobił swoje… A kysz zimo! Wyjęłam z torby zwiędłe buraczki, topinambur i brukiew. Prawie zaszlochałam nad ich losem… Miałam tyle kulinarnych scenariuszy, w których te korzenie miały odegrać pierwszoplanowe role. J. popędził zaraz na wieś i przywiózł mi ze wsi nowy zapas. I zaraz zamarzyło mi się buraczkowe ciasto. Takie mocno czekoladowe. Na przekór zimie!

Ciasto z czekoladą i czerwonymi burakami

  • 300 g czerwonych, obranych buraków
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g brązowego cukru
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Polewa do ciasta:

  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z buraka
  • kilka kropli soku z cytryny
Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Buraki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jajka ubić z cukrem i masłem na puszystą masę. Mąkę wymieszać w misce z proszkiem, sodą i solą. Dodać buraczki, masę jajeczną i czekoladę. Wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30–40 minut.
Polewa do ciasta: cukier wymieszać z sokiem z buraka i cytryny i polać ostudzone ciasto.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze